1z10
Kuchnia niemiecka
Tradycyjne potrawy
Kuchnia niemiecka to ogólna nazwa dla kuchni kilku regionów Niemiec. Wbrew powszechnym opiniom, dania tradycyjne dla naszych zachodnich sąsiadów są bardzo różnorodne. Bogactwo wykracza poza stereotypy dotyczące jedzenia golonki z kapustą w towarzystwie piwa, chociaż jest to jak najbardziej danie tradycyjne.
Istnieje w Niemczech wiele potraw regionalnych, z których niektóre stały się symbolami całego kraju. Zwyczaje kulinarne różnią się od siebie w zależności od regionu. Na zachodzie, w Schwarzwaldzie i Badenii-Wirtembergii skupiają się wpływy sąsiadów: Szwajcarii, Francji. W tamtejszej kuchni dużą rolę odgrywają warzywa. Na południu jada się o wiele tłuściej, czego przykład stanowi kuchnia bawarska. Podobnie jak w Polsce, ziemniaki podawane są do większości dań mięsnych. Tylko czasem zastępują je kasze.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl