Królik wielkanocny w śmietanie. Przepis na świąteczny obiad dla całej rodziny
Królik bardzo rzadko gości na naszych stołach. To duży błąd. Królicze mięso jest bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Na wielkanocny obiad proponujemy udka królika duszone w śmietanie. Tak przygotowany królik będzie się świetnie komponować z kluskami i buraczkami. Smacznego!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- Udka umyć i osączyć z wody ściereczką. Ostrzem noża nakłuć w mięsie otworki i włożyć w nie plasterki czosnku, osolić i pozostawić na godzinę w lodówce.
- Masło rozpuścić na patelni i zrumienić udka z obu stron, podlać wodą i dusić do miękkości. Nadmiar wody odparować, a pozostały sos zagęścić rozmąconą w małej ilości wody mąką i zabielić śmietaną.
- Podawać z świątecznymi kluskami śląskimi lub kopytkami i buraczkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania |
Podziel się opinią
Komentarze