Trwa ładowanie...
d32doia
15-03-2021 11:50

Królik wielkanocny w śmietanie. Przepis na świąteczny obiad dla całej rodziny

Przepis

Królik bardzo rzadko gości na naszych stołach. To duży błąd. Królicze mięso jest bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Na wielkanocny obiad proponujemy udka królika duszone w śmietanie. Tak przygotowany królik będzie się świetnie komponować z kluskami i buraczkami. Smacznego!

d32doia
2.9
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 4 udka z królika
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • szczypta soli
  • 1/2 główki czosnku
  • mąka (ok. 2 łyżki)
  • 200 ml śmietany 12 proc.
Przepis
  • Udka umyć i osączyć z wody ściereczką. Ostrzem noża nakłuć w mięsie otworki i włożyć w nie plasterki czosnku, osolić i pozostawić na godzinę w lodówce.
  • Masło rozpuścić na patelni i zrumienić udka z obu stron, podlać wodą i dusić do miękkości. Nadmiar wody odparować, a pozostały sos zagęścić rozmąconą w małej ilości wody mąką i zabielić śmietaną.
  • Podawać z świątecznymi kluskami śląskimi lub kopytkami i buraczkami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Królik wielkanocny w śmietanie. Przepis na świąteczny obiad dla całej rodziny
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania

Podziel się opinią

10
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d32doia
d32doia
d32doia
d32doia
Więcej tematów
d32doia