Trwa ładowanie...
d10nm0k
15-07-2010 12:13

Kotlety mielone duszone

Przepis

Duszone kotlety są delikatniejsze i bardziej miękkie od smażonych. Polecam je szczególnie z ziemniaczanym puree lub kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem. Pycha.

d10nm0k
3.7
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123
Źródło: 123
Składniki
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1-2 bułki
  • 3 cebule
  • sol
  • pieprz
  • papryka
  • czosnek granulowany
  • przyprawa uniwersalna (Kucharek, Vegeta)
  • olej
  • jajko
  • bułka tarta
  • przyprawa do mies Knorra
Przepis

Cebule kroimy w drobna kostkę, 2/3 szklimy na oleju, a 1/3 odstawiamy na bok. Po zeszkleniu cebule odcedzamy na sitku z nadmiaru oleju. Do mięsa dodajemy namoczone bułki, jajko,1/3 zeszklonej cebuli, pieprz, sol, paprykę, przyprawę uniwersalna i czosnek granulowany i wyrabiamy dokładnie. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na oleju. Do dużego płaskiego garnka lub rondla przekładamy resztę cebuli (zeszkloną i surowa), posypujemy 2-3 łyżeczkami przyprawy do mięs Knorra, na to układamy usmażone kotlety. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na bardzo malutkim ogniu pod przykryciem ok. godzinę.

Przepis dodał użytkownik Anula_1

Kotlety mielone duszone
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d10nm0k
d10nm0k
d10nm0k
d10nm0k
Więcej tematów
d10nm0k