Kotlety mielone duszone
Duszone kotlety są delikatniejsze i bardziej miękkie od smażonych. Polecam je szczególnie z ziemniaczanym puree lub kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem. Pycha.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Cebule kroimy w drobna kostkę, 2/3 szklimy na oleju, a 1/3 odstawiamy na bok. Po zeszkleniu cebule odcedzamy na sitku z nadmiaru oleju. Do mięsa dodajemy namoczone bułki, jajko,1/3 zeszklonej cebuli, pieprz, sol, paprykę, przyprawę uniwersalna i czosnek granulowany i wyrabiamy dokładnie. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na oleju. Do dużego płaskiego garnka lub rondla przekładamy resztę cebuli (zeszkloną i surowa), posypujemy 2-3 łyżeczkami przyprawy do mięs Knorra, na to układamy usmażone kotlety. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na bardzo malutkim ogniu pod przykryciem ok. godzinę.
Przepis dodał użytkownik Anula_1
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze