Kotlety mielone duszone
Duszone kotlety są delikatniejsze i bardziej miękkie od smażonych. Polecam je szczególnie z ziemniaczanym puree lub kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem. Pycha.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Cebule kroimy w drobna kostkę, 2/3 szklimy na oleju, a 1/3 odstawiamy na bok. Po zeszkleniu cebule odcedzamy na sitku z nadmiaru oleju. Do mięsa dodajemy namoczone bułki, jajko,1/3 zeszklonej cebuli, pieprz, sol, paprykę, przyprawę uniwersalna i czosnek granulowany i wyrabiamy dokładnie. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na oleju. Do dużego płaskiego garnka lub rondla przekładamy resztę cebuli (zeszkloną i surowa), posypujemy 2-3 łyżeczkami przyprawy do mięs Knorra, na to układamy usmażone kotlety. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na bardzo malutkim ogniu pod przykryciem ok. godzinę.