Kotlety królewskie
Kotlety ziemniaczane z grzybowo-jajecznym farszem to doskonały pomysł na obiad. Przepis jest przedwojenny, pochodzi z broszury "Poradnik Gospodarstwa Domowego", wydanej nakładem wydawnictwa Ognisko Domowe w Warszawie w 1937 roku. Recepturę odświeżyła Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Rodzaj diety: |
Masa ziemniaczana:
- 1 kg ziemniaków (typ kulinarny B)
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki tartej bułki
Masa grzybowo-jajeczna:
- 50 g grzybów suszonych (w przepisie prawdziwków, mogą być podgrzybki)
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula
- 30 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżka bułki tartej
- 2-3 łyżki masła
- sól
- cukier
- tłuszcz do smażenia (masło i olej)
Kartofle umyć, ugotować w skórce. Ostudzić. Cebulę pokroić w półplasterki podsmażyć na maśle. Dodać pokruszone grzyby, przesmażyć. Dodać szczyptę soli, trochę cukru, wlać 200 ml wody i dusić pod przykryciem do miękkości, a następnie odparować płyn. Cebulę zemleć z grzybami. Dodać do nich bułkę tartą i wlać rozpuszczone masło. Doprawić do smaku solą. Ziemniaki zemleć. Dodać do nich mąkę, bułka tartę i jajka. Szybko zagnieść. Doprawić solą. Obie masy podzielić na tyle samo części (ja zrobiłam 8 kotlecików). Na dłoni rozpłaszczać część masy ziemniaczanej, na niej kłaść masę grzybową. Sklejać kotleciki. Lekko spłaszczać nadając kształt kotletów. Smażyć na rumiano z obu stron na maśle z oliwą. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Lub dosmażyć na patelni. Podawać z sosem z grzybów suszonych lub pieczarek.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze