Trwa ładowanie...
d3uekuz
d3uekuz

Kotlety królewskie

Przepis

Kotlety ziemniaczane z grzybowo-jajecznym farszem to doskonały pomysł na obiad. Przepis jest przedwojenny, pochodzi z broszury "Poradnik Gospodarstwa Domowego", wydanej nakładem wydawnictwa Ognisko Domowe w Warszawie w 1937 roku. Recepturę odświeżyła Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów".

3.6
(8 głosów)
Oceń:
d3uekuz
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Rodzaj diety:
kotlety ziemniaczane z farszem grzybowym
Królestwo garów
kotlety ziemniaczane z farszem grzybowym
Składniki

Masa ziemniaczana:

  • 1 kg ziemniaków (typ kulinarny B)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki tartej bułki

Masa grzybowo-jajeczna:

  • 50 g grzybów suszonych (w przepisie prawdziwków, mogą być podgrzybki)
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2-3 łyżki masła
  • sól
  • cukier
  • tłuszcz do smażenia (masło i olej)
Przepis

Kartofle umyć, ugotować w skórce. Ostudzić. Cebulę pokroić w półplasterki podsmażyć na maśle. Dodać pokruszone grzyby, przesmażyć. Dodać szczyptę soli, trochę cukru, wlać 200 ml wody i dusić pod przykryciem do miękkości, a następnie odparować płyn. Cebulę zemleć z grzybami. Dodać do nich bułkę tartą i wlać rozpuszczone masło. Doprawić do smaku solą. Ziemniaki zemleć. Dodać do nich mąkę, bułka tartę i jajka. Szybko zagnieść. Doprawić solą. Obie masy podzielić na tyle samo części (ja zrobiłam 8 kotlecików). Na dłoni rozpłaszczać część masy ziemniaczanej, na niej kłaść masę grzybową. Sklejać kotleciki. Lekko spłaszczać nadając kształt kotletów. Smażyć na rumiano z obu stron na maśle z oliwą. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Lub dosmażyć na patelni. Podawać z sosem z grzybów suszonych lub pieczarek.

Polecamy też: tort czekoladowy korzenny

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kotlety królewskie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

73
36
Share
d3uekuz
d3uekuz
d3uekuz

d3uekuz
d3uekuz
d3uekuz