Trwa ładowanie...
d39w3z3
06-02-2020 12:05

Kotlety bezrybne z tofu

Przepis

Czy danie rybne może być jedynie z ryby? Nonsens! Do wybranych składników wystarczy dodać pachnące i smakujące morzem płatki nori i już mamy danie rybne. I dotyczy to kotletów, krokietów, past do chleba czy zwykłego ugotowanego selera, który owinięty w arkusz nori, panierowany w mące i usmażony, zamieni się w doskonałą smażoną rybę.

d39w3z3
3.8
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
"A jak nie mięso, to co"
Źródło: "A jak nie mięso, to co"
Składniki
  • 1 szklanka kaszy jaglanej (200 g)
  • 1 opakowanie tofu (200 g)
  • 2 arkusze nori
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ pęczka kopru
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 4 łyżki oleju
  • 13 łyżeczki wędzonej papryki
  • 13 łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
Przepis

Kaszę jaglaną przepłucz zimną wodą, a następnie przelej dokładnie wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczki. Zalej 2 szklankami wody i gotuj pod przykryciem (ok. 20 min), aż kasza wchłonie całą wodę i stanie się miękka, a nawet lekko rozgotowana.

Płatki nori pokrusz w palcach i zalej małą ilością wody (tylko tyle, żeby namiękły). Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor.

Do ostudzonej kaszy dodaj pokruszone w palcach tofu, odsączone z nadmiaru wody i namoczone nori, sos sojowy, sok z cytryny, przyprawy i drobno pokrojony koper. Wyrabiaj rękami, aż masa stanie się jednolita i plastyczna. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj kaszę mannę i dalej wyrabiaj, a następnie formuj nieduże kotleciki, obtocz w bułce tartej i kładź na gorącej patelni z rozgrzanym olejem. Smaż na złoty kolor ok. 5 minut z każdej strony.

Podawaj z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

Kotlety doskonale smakują z tradycyjnym sosem koperkowym. Można je jeść także na zimno, na kanapce, z sosem chrzanowym lub po prostu z chrzanem.

Przepis pochodzi z książki Doroty Jaworskiej "A jak nie mięso, to co"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kotlety bezrybne z tofu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39w3z3
d39w3z3
d39w3z3
d39w3z3
Więcej tematów
d39w3z3

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj