Kotlety bezrybne z tofu
Czy danie rybne może być jedynie z ryby? Nonsens! Do wybranych składników wystarczy dodać pachnące i smakujące morzem płatki nori i już mamy danie rybne. I dotyczy to kotletów, krokietów, past do chleba czy zwykłego ugotowanego selera, który owinięty w arkusz nori, panierowany w mące i usmażony, zamieni się w doskonałą smażoną rybę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 1 szklanka kaszy jaglanej (200 g)
- 1 opakowanie tofu (200 g)
- 2 arkusze nori
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ pęczka kopru
- 3 łyżki kaszy manny
- 4 łyżki oleju
- 13 łyżeczki wędzonej papryki
- 13 łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Kaszę jaglaną przepłucz zimną wodą, a następnie przelej dokładnie wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczki. Zalej 2 szklankami wody i gotuj pod przykryciem (ok. 20 min), aż kasza wchłonie całą wodę i stanie się miękka, a nawet lekko rozgotowana.
Płatki nori pokrusz w palcach i zalej małą ilością wody (tylko tyle, żeby namiękły). Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor.
Do ostudzonej kaszy dodaj pokruszone w palcach tofu, odsączone z nadmiaru wody i namoczone nori, sos sojowy, sok z cytryny, przyprawy i drobno pokrojony koper. Wyrabiaj rękami, aż masa stanie się jednolita i plastyczna. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj kaszę mannę i dalej wyrabiaj, a następnie formuj nieduże kotleciki, obtocz w bułce tartej i kładź na gorącej patelni z rozgrzanym olejem. Smaż na złoty kolor ok. 5 minut z każdej strony.
Podawaj z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Kotlety doskonale smakują z tradycyjnym sosem koperkowym. Można je jeść także na zimno, na kanapce, z sosem chrzanowym lub po prostu z chrzanem.
Przepis pochodzi z książki Doroty Jaworskiej "A jak nie mięso, to co"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze