Kotlet po napoleońsku
Jak odmienić tradycyjne schabowe? Zapiecz je pod pierzynką z pieczarek i żółtego sera. To przepyszny pomysł na rodzinny obiad. Do tego ziemniaczane puree i ulubiona surówka.
- usmażone kotlety schabowe w panierce (ilość farszu starcza na 6 dużych kotletów)
- 3 kolory papryki z każdej po pol
- 8 pieczarek
- 4 ząbki czosnku lub więcej.
- 1 mala cebula
- 5 łyżek kukurydzy z puszki
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 3 łyżki masla
- ser w plastrach ile schabowych tyle plastrów
- przyprawy: pieprz magii vegeta czosnek granulowany (nie solić vegeta i magii wystarczy)
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojony czosnek nie musi być drobno wystarczy ząbki na 5 części przekroić. Gdy czosnek się podsmaży, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę (czerwona zielona i żółta), cebule pokrojona w półksiężyce, całość smażymy. Gdy warzywa będą podsmażone odpowiednio, dodajemy kukurydze przecier i przyprawiamy jeszcze chwile mieszamy i wykładamy farsz na schabowe (upieczone w panierce) po czym przykrywamy plastrem sera i wkładamy do mikrofali (tak jest szybciej, ale można zrobić to w piekarniku wkładając na 25 na wysoką półkę, by ser się szybko rozpuścił, a schabowe nie wyschły. Polecam te kotlety są pyszne.
Przepis dodał użytkownik zarloczek.pl
Podziel się opinią
Komentarze