Kokosanki. Przepyszne ciasteczka kokosowe w prostym przepisie
Kokosanki to przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasteczka. Będą doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy lub kubka gorącej czekolady. Większość składników do ich zrobienia z pewnością masz w domu.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 4 białka
- szklanka cukru
- 300 g wiórków kokosowych
- szczypta soli
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Przepis
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a pod koniec (stopniowo!) dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Następnie dosypujemy wiórki i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera.
- Tak przygotowaną masę wykładamy na blaszkę łyżką i pieczemy przez około 20 minut, uważając, by się za bardzo nie zrumieniły.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl