Jak zrobić knedle z truskawkami? Przepis z zeszytu babci
W czym tkwi sekret knedli idealnych? Odpowiedź jest prosta i na pewno znały ją nasze babcie. Chodzi o ziemniaki. Aby dodać jak najmniej mąki do ciasta, należy wybrać jak najbardziej mączyste ziemniaki, czyli takie, które mają w sobie dużo skrobi.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
1. Ziemniaki gotujemy, jeszcze gorące rozbijamy dokładnie tłuczkiem.
2. Kiedy przestygną trochę dodajemy jajko, obie mąki. Wszystko wyrabiamy dokładnie, żeby nie było żadnych grudek.
3. Formujemy kulki w środek wkładamy owoc (ja jeszcze trochę cukru wsypuję).
4. Knedle wrzucamy na wrzącą osoloną wodę.
5. Gotujemy od chwili, gdy wypłyną około 3-4 minuty.
6. Podajemy polane masełkiem z tartą bułką, można posypać cynamonem, cukrem, dodać kleks śmietany.
Przepis dodał użytkownik Izaa
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze