Jak zrobić knedle z truskawkami? Przepis z zeszytu babci
W czym tkwi sekret knedli idealnych? Odpowiedź jest prosta i na pewno znały ją nasze babcie. Chodzi o ziemniaki. Aby dodać jak najmniej mąki do ciasta, należy wybrać jak najbardziej mączyste ziemniaki, czyli takie, które mają w sobie dużo skrobi.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
1. Ziemniaki gotujemy, jeszcze gorące rozbijamy dokładnie tłuczkiem.
2. Kiedy przestygną trochę dodajemy jajko, obie mąki. Wszystko wyrabiamy dokładnie, żeby nie było żadnych grudek.
3. Formujemy kulki w środek wkładamy owoc (ja jeszcze trochę cukru wsypuję).
4. Knedle wrzucamy na wrzącą osoloną wodę.
5. Gotujemy od chwili, gdy wypłyną około 3-4 minuty.
6. Podajemy polane masełkiem z tartą bułką, można posypać cynamonem, cukrem, dodać kleks śmietany.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl