Kapusta kiszona z jabłkiem i pieczone ziemniaki
Aromatyczne i chrupiące pieczone ziemniaczki, a do tego ekspresowa surówka z jabłkiem i kiszoną kapusta. Doskonałe połączenie na lekką i smaczną kolację.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Pieczone ziemniaki:
- duży ziemniak lub 2 małe
- garam masala, sól
- oliwa
Składniki
- 200 g kapusty kiszonej
- ½ słodkiego jabłka
- 3–4 suszone pomidory (opcjonalnie)
- kminek
- garam masala
- łyżka oliwy
Przepis
- Ziemniaki pokrój w łódki, posyp garam masalą i odrobiną soli, skrop oliwą i postaw na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 30 minut, aż będą zrumienione i złociste. W czasie pieczenia kilkakrotnie wymieszaj.
- Kapustę posiekaj ostrym nożem.
- Dodaj jabłko starte na tarce o grubych oczkach, suszone pomidory pokrojone w kawałki, kminek i garam masalę do smaku. Całość wymieszaj.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl