Kalafior kontra brokuł

Podobnie wyglądają, podobnie smakują i mają podobne właściwości. Nic dziwnego. Kalafior i brukuł to "kuzyni". - Rośliny te są blisko spokrewnione. Należą do rodziny roślin krzyżowych kapustnych. Tym samym są też "spokrewnione" z brukselką, kalarepą, jarmużem, kapustą czy rzodkwią - wyjaśnia Dominika Dietrich Stefankiewicz z Akademii Skutecznej Diety.

Kalafior kontra brokuł
Źródło zdjęć: © 123RF

Podobnie wyglądają, podobnie smakują i mają podobne właściwości. Nic dziwnego. Kalafior i brokuł to "kuzyni". - Warzywa te są blisko spokrewnione. Należą do rodziny roślin krzyżowych kapustnych. Tym samym są też "spokrewnione" z brukselką, kalarepą, jarmużem, kapustą czy rzodkwią - wyjaśnia Dominika Dietrich Stefankiewicz z Akademii Skutecznej Diety. Dlaczego powinny znaleźć się w diecie i czy każdy może sobie na nie pozwolić?

Oba warzywa uważane są za jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Są bogate w wiele witamin i mikroelementów i mają korzystny wpływ na organizm. Swoją dobrą sławę zawdzięczają jednak przede wszystkim działaniu antynowotworowemu.
- Zawierają sulforafan związek o potwierdzonych właściwościach zwalczania raka - potwierdza dietetyk kliniczny. Sulforafan przeciwdziała przede wszystkim powstawaniu raka żołądka. Z kolei obecny w brokułach i kalafiorze selen chroni przed rakiem prostaty. Oba warzywa polecane są też palaczom i osobom, które paliły w przeszłości, niwelują bowiem ryzyko wystąpienia raka płuc.

Zarówno brokuł, jak i kalafior są także doskonałym źródłem błonnika.
- Jednocześnie zawierają glucorafanin, związek, który działa ochronnie na błonę śluzową żołądka i jest skuteczny w ochronie przed szkodliwym działaniem Helicobacter pylori, która niestety przyczynia się do powstawania stanów zapalnych żołądka, a czasami nawet do choroby wrzodowej żołądka - mówi Dominika Dietrich-Stefankiewicz.

Niestety, zarówno kalafior jak i brokuł mają też swoje wady.
- Warzywa te mają właściwości gazotwórcze i ciężko jest określić, który jest bardziej ciężkostrawny - tłumaczy dietetyczka. - Dla wielu osób, które mają tendencję do wzdęć, są sporym problemem i nie wprowadzają ich do codziennego menu.

Brokuły w panierce
I brokuł i kalafior w trakcie długotrwałego gotowania tracą znaczną część substancji odżywczych, w tym związków antynowotworowych. Dlatego decydując się na obróbkę termiczną, zdecydowanie lepiej jest gotować je na parze.

Przy tradycyjnym gotowaniu lepiej sprawdza się brokuł. - Gotuje się znacznie krócej niż kalafior. Dobry brokuł powinien gotować się ok. 6 - 7 minut. Dzięki temu zachowuje idealną konsystencję, jest chrupiący i smaczny. Jednocześnie utrata substancji odżywczych jest mniejsza - dodaje ekspertka z Akademii Skutecznej Diety. - Kalafior gotuje się dłużej. Ale można ten proces skrócić do zaledwie kilku minut. Wystarczy namoczyć go wcześniej w wodzie z sokiem z cytryny - radzi dietetyczka.

Choć oba warzywa są bardzo podobne, pod względem zawartości składników mineralnych, kalafior ustępuje zielonemu kuzynowi na niemal wszystkich polach.
- W 100 gramach kalafiora znajduje się 13 mg wapnia, w takiej samej porcji brokuła - 48 mg. Zielone warzywo jest też bogatsze w witaminę C. W porcji (100 g) znajdziemy jej 83 mg, w kalafiorze - 69 mg. Znacznie większa dysproporcja dotyczy beta-katoretenu: 920 µg w zielonym warzywie, a tylko 10 µg w białym - wylicza Dominika Dietrich-Stefankiewicz.
- Także osoby chorujące na nadciśnienie powinny sięgać raczej po brokuła. Zawiera on bowiem bardzo dużo potasu, a stosunkowo mało sodu. W 100 g brokuła znajdziemy 385 mg potasu, a tylko 7 mg sodu, dla porównania w kalafiorze znajduje się 214 mg potasu, a 26 mg sodu.

Zaletą obu warzyw jest też ich niska kaloryczność - dwadzieścia kilka kcal w 100 gramach każdego z nich. - Pamiętajmy jednak by jeść te warzywa bez zbędnych dodatków, jak zasmażka, która nie tylko nie jest wartościowa, ale często bardziej kaloryczna niż samo warzywo - ostrzega dietetyczka.

AD/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje