Trwa ładowanie...

Kalafior kontra brokuł

Podobnie wyglądają, podobnie smakują i mają podobne właściwości. Nic dziwnego. Kalafior i brukuł to "kuzyni". - Rośliny te są blisko spokrewnione. Należą do rodziny roślin krzyżowych kapustnych. Tym samym są też "spokrewnione" z brukselką, kalarepą, jarmużem, kapustą czy rzodkwią - wyjaśnia Dominika Dietrich Stefankiewicz z Akademii Skutecznej Diety.

Kalafior kontra brokułŹródło: 123RF
d1gi7ba
d1gi7ba

Podobnie wyglądają, podobnie smakują i mają podobne właściwości. Nic dziwnego. Kalafior i brokuł to "kuzyni". - Warzywa te są blisko spokrewnione. Należą do rodziny roślin krzyżowych kapustnych. Tym samym są też "spokrewnione" z brukselką, kalarepą, jarmużem, kapustą czy rzodkwią - wyjaśnia Dominika Dietrich Stefankiewicz z Akademii Skutecznej Diety. Dlaczego powinny znaleźć się w diecie i czy każdy może sobie na nie pozwolić?

Oba warzywa uważane są za jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Są bogate w wiele witamin i mikroelementów i mają korzystny wpływ na organizm. Swoją dobrą sławę zawdzięczają jednak przede wszystkim działaniu antynowotworowemu.
- Zawierają sulforafan związek o potwierdzonych właściwościach zwalczania raka - potwierdza dietetyk kliniczny. Sulforafan przeciwdziała przede wszystkim powstawaniu raka żołądka. Z kolei obecny w brokułach i kalafiorze selen chroni przed rakiem prostaty. Oba warzywa polecane są też palaczom i osobom, które paliły w przeszłości, niwelują bowiem ryzyko wystąpienia raka płuc.

Zarówno brokuł, jak i kalafior są także doskonałym źródłem błonnika.
- Jednocześnie zawierają glucorafanin, związek, który działa ochronnie na błonę śluzową żołądka i jest skuteczny w ochronie przed szkodliwym działaniem Helicobacter pylori, która niestety przyczynia się do powstawania stanów zapalnych żołądka, a czasami nawet do choroby wrzodowej żołądka - mówi Dominika Dietrich-Stefankiewicz.

Niestety, zarówno kalafior jak i brokuł mają też swoje wady.
- Warzywa te mają właściwości gazotwórcze i ciężko jest określić, który jest bardziej ciężkostrawny - tłumaczy dietetyczka. - Dla wielu osób, które mają tendencję do wzdęć, są sporym problemem i nie wprowadzają ich do codziennego menu.

d1gi7ba

Brokuły w panierce
I brokuł i kalafior w trakcie długotrwałego gotowania tracą znaczną część substancji odżywczych, w tym związków antynowotworowych. Dlatego decydując się na obróbkę termiczną, zdecydowanie lepiej jest gotować je na parze.

Przy tradycyjnym gotowaniu lepiej sprawdza się brokuł. - Gotuje się znacznie krócej niż kalafior. Dobry brokuł powinien gotować się ok. 6 - 7 minut. Dzięki temu zachowuje idealną konsystencję, jest chrupiący i smaczny. Jednocześnie utrata substancji odżywczych jest mniejsza - dodaje ekspertka z Akademii Skutecznej Diety. - Kalafior gotuje się dłużej. Ale można ten proces skrócić do zaledwie kilku minut. Wystarczy namoczyć go wcześniej w wodzie z sokiem z cytryny - radzi dietetyczka.

d1gi7ba

Choć oba warzywa są bardzo podobne, pod względem zawartości składników mineralnych, kalafior ustępuje zielonemu kuzynowi na niemal wszystkich polach.
- W 100 gramach kalafiora znajduje się 13 mg wapnia, w takiej samej porcji brokuła - 48 mg. Zielone warzywo jest też bogatsze w witaminę C. W porcji (100 g) znajdziemy jej 83 mg, w kalafiorze - 69 mg. Znacznie większa dysproporcja dotyczy beta-katoretenu: 920 µg w zielonym warzywie, a tylko 10 µg w białym - wylicza Dominika Dietrich-Stefankiewicz.
- Także osoby chorujące na nadciśnienie powinny sięgać raczej po brokuła. Zawiera on bowiem bardzo dużo potasu, a stosunkowo mało sodu. W 100 g brokuła znajdziemy 385 mg potasu, a tylko 7 mg sodu, dla porównania w kalafiorze znajduje się 214 mg potasu, a 26 mg sodu.

Zaletą obu warzyw jest też ich niska kaloryczność - dwadzieścia kilka kcal w 100 gramach każdego z nich. - Pamiętajmy jednak by jeść te warzywa bez zbędnych dodatków, jak zasmażka, która nie tylko nie jest wartościowa, ale często bardziej kaloryczna niż samo warzywo - ostrzega dietetyczka.

AD/mp/WP Kuchnia

d1gi7ba
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1gi7ba
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj