Kakaowiec ze śliwkami
Kakaowe ciacho ze śliwkami wg przepisu naszej czytelniczki posmakuje całej rodzinie. Można je zapakować do pudełka i zabrać do pracy na drugie śniadanie.
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Do rondla włóż Kasie, cukier, olej, kakao, wodę i podgrzewaj na słabym ogniu, ciągle mieszając, aż wytworzy się jednolita masę. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia. Żółtka oddziel od białek i dodaj do przestudzonej masy. Wsyp mąkę, proszek i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Formę keksową (10x30cm) wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Wyłóż ciasto. Umyte i wypestkowane połówki śliwek ułóż na cieście rozcięciem do góry. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około godziny w 180 st.C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl