Kabaczki faszerowane. Pyszny letni obiad

Przepisów na faszerowaną cukinię jest tak wiele, że każdy powinien znaleźć coś dla siebie. To świetna opcja dla osób, którą chcą przemycić więcej warzyw w swojej codziennej diecie. Tym razem przedstawiamy przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym.

Kabaczki faszerowane. Pyszny letni obiadKabaczki faszerowane. Pyszny letni obiad
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 młode nieduże kabaczki
  • po 20 dag mielonej wieprzowiny i cielęciny
  • 1 duża cebula
  • 1 namoczona w mleku bułka
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • bulion warzywny
  • szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • mielona papryka
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru

Przepis

  • Drobniutko posiekaną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj łyżkę masła i mielone mięso.
  • Chwilę smaż, mieszając, a następnie przestudź. Odciśniętą z mleka bułkę połącz z mięsem, posiekaną zieloną pietruszką, solą, pieprzem i mieloną papryką. Wbij jajo i wyrób farsz.
  • Umyte kabaczki przekrój wzdłuż na pół i usuń z nich pestki. Połówki kabaczków wrzucić na 2-3 minuty do lekko osolonego wrzątku, po czym delikatnie wyjmij łyżką cedzakową.
  • Przelej je zimną wodą i osusz ściereczką. Teraz nadziej łódeczki przygotowanym farszem, włóż je do rondla wysmarowanego pozostałym masłem.
  • Po lekkim skropieniu bulionem przykryj i duś na niewielkim ogniu około 20 minut.
  • Śmietanę dokładnie rozkłóć z mąką, sokiem z cytryny, szczyptą cukru, solą i pieprzem.
  • Wlej ją do rondla z kabaczkami, delikatnie wymieszaj i podgrzewaj (bez przykrycia) tak długo, aż sos zgęstnieje.

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach