Kabaczki faszerowane. Pyszny letni obiad
Przepisów na faszerowaną cukinię jest tak wiele, że każdy powinien znaleźć coś dla siebie. To świetna opcja dla osób, którą chcą przemycić więcej warzyw w swojej codziennej diecie. Tym razem przedstawiamy przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Drobniutko posiekaną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj łyżkę masła i mielone mięso.
- Chwilę smaż, mieszając, a następnie przestudź. Odciśniętą z mleka bułkę połącz z mięsem, posiekaną zieloną pietruszką, solą, pieprzem i mieloną papryką. Wbij jajo i wyrób farsz.
- Umyte kabaczki przekrój wzdłuż na pół i usuń z nich pestki. Połówki kabaczków wrzucić na 2-3 minuty do lekko osolonego wrzątku, po czym delikatnie wyjmij łyżką cedzakową.
- Przelej je zimną wodą i osusz ściereczką. Teraz nadziej łódeczki przygotowanym farszem, włóż je do rondla wysmarowanego pozostałym masłem.
- Po lekkim skropieniu bulionem przykryj i duś na niewielkim ogniu około 20 minut.
- Śmietanę dokładnie rozkłóć z mąką, sokiem z cytryny, szczyptą cukru, solą i pieprzem.
- Wlej ją do rondla z kabaczkami, delikatnie wymieszaj i podgrzewaj (bez przykrycia) tak długo, aż sos zgęstnieje.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl