Kabaczki faszerowane. Pyszny letni obiad
Przepisów na faszerowaną cukinię jest tak wiele, że każdy powinien znaleźć coś dla siebie. To świetna opcja dla osób, którą chcą przemycić więcej warzyw w swojej codziennej diecie. Tym razem przedstawiamy przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 4 młode nieduże kabaczki
- po 20 dag mielonej wieprzowiny i cielęciny
- 1 duża cebula
- 1 namoczona w mleku bułka
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- bulion warzywny
- szklanka gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- mielona papryka
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- Drobniutko posiekaną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj łyżkę masła i mielone mięso.
- Chwilę smaż, mieszając, a następnie przestudź. Odciśniętą z mleka bułkę połącz z mięsem, posiekaną zieloną pietruszką, solą, pieprzem i mieloną papryką. Wbij jajo i wyrób farsz.
- Umyte kabaczki przekrój wzdłuż na pół i usuń z nich pestki. Połówki kabaczków wrzucić na 2-3 minuty do lekko osolonego wrzątku, po czym delikatnie wyjmij łyżką cedzakową.
- Przelej je zimną wodą i osusz ściereczką. Teraz nadziej łódeczki przygotowanym farszem, włóż je do rondla wysmarowanego pozostałym masłem.
- Po lekkim skropieniu bulionem przykryj i duś na niewielkim ogniu około 20 minut.
- Śmietanę dokładnie rozkłóć z mąką, sokiem z cytryny, szczyptą cukru, solą i pieprzem.
- Wlej ją do rondla z kabaczkami, delikatnie wymieszaj i podgrzewaj (bez przykrycia) tak długo, aż sos zgęstnieje.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze