Jak przygotować kapustę na bigos?

Dzięki tym radom uzyskasz pyszny smak

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Bigos to danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Przygotowanie smacznego, mięsnego bigosu z kiszonej kapusty to prawdziwe wyzwanie. Pyszny smak wiele zależy od tego, jakich składników użyjemy. Szczególną uwagę należy zwrócić na kapustę. Poznaj sposób, jak odpowiednio ją przygotować.

Bigos to tradycyjna potrawa przyrządzana w każdym polskim domu, od wieków ciesząca się naszym uznaniem. Każda z osób, która przyrządza tę potrawę, ma swój sposób i przepis. Z grzybkami, podlewany winem, ze śliwkami – możliwości i dodatków jest wiele.

Jak sprawić, by smak bigosu wyszedł idealny i nie był za kwaśny? Najważniejsze jest to, jaką wybierasz kapustę. W miarę możliwości warto przed zakupem spróbować i dokonać oceny. Przed ugotowaniem odsącz sok. Nie wylewaj go i zostaw na wypadek, gdybyś musiała zakwasić potrawę.

Kapustę wypłucz pod strumieniem zimnej wody. Pomoże to także pozbyć się kwaśności. Poszatkuj ją i umieść w garnku, po czym zalej wrzątkiem. Aby dodać pysznego smaku, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotuj na małym ogniu.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia