Jak przygotować kapustę na bigos?

Dzięki tym radom uzyskasz pyszny smak

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Bigos to danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Przygotowanie smacznego, mięsnego bigosu z kiszonej kapusty to prawdziwe wyzwanie. Pyszny smak wiele zależy od tego, jakich składników użyjemy. Szczególną uwagę należy zwrócić na kapustę. Poznaj sposób, jak odpowiednio ją przygotować.

Bigos to tradycyjna potrawa przyrządzana w każdym polskim domu, od wieków ciesząca się naszym uznaniem. Każda z osób, która przyrządza tę potrawę, ma swój sposób i przepis. Z grzybkami, podlewany winem, ze śliwkami – możliwości i dodatków jest wiele.

Jak sprawić, by smak bigosu wyszedł idealny i nie był za kwaśny? Najważniejsze jest to, jaką wybierasz kapustę. W miarę możliwości warto przed zakupem spróbować i dokonać oceny. Przed ugotowaniem odsącz sok. Nie wylewaj go i zostaw na wypadek, gdybyś musiała zakwasić potrawę.

Kapustę wypłucz pod strumieniem zimnej wody. Pomoże to także pozbyć się kwaśności. Poszatkuj ją i umieść w garnku, po czym zalej wrzątkiem. Aby dodać pysznego smaku, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotuj na małym ogniu.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥