Jak przygotować kapustę na bigos?
Dzięki tym radom uzyskasz pyszny smak
Bigos to tradycyjna potrawa przyrządzana w każdym polskim domu, od wieków ciesząca się naszym uznaniem. Każda z osób, która przyrządza tę potrawę, ma swój sposób i przepis. Z grzybkami, podlewany winem, ze śliwkami – możliwości i dodatków jest wiele.
Jak sprawić, by smak bigosu wyszedł idealny i nie był za kwaśny? Najważniejsze jest to, jaką wybierasz kapustę. W miarę możliwości warto przed zakupem spróbować i dokonać oceny. Przed ugotowaniem odsącz sok. Nie wylewaj go i zostaw na wypadek, gdybyś musiała zakwasić potrawę.
Kapustę wypłucz pod strumieniem zimnej wody. Pomoże to także pozbyć się kwaśności. Poszatkuj ją i umieść w garnku, po czym zalej wrzątkiem. Aby dodać pysznego smaku, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotuj na małym ogniu.