Jak przygotować kapustę na bigos?

Dzięki tym radom uzyskasz pyszny smak

Jak przygotować kapustę na bigos?
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Bigos to danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Przygotowanie smacznego, mięsnego bigosu z kiszonej kapusty to prawdziwe wyzwanie. Pyszny smak wiele zależy od tego, jakich składników użyjemy. Szczególną uwagę należy zwrócić na kapustę. Poznaj sposób, jak odpowiednio ją przygotować.

Bigos to tradycyjna potrawa przyrządzana w każdym polskim domu, od wieków ciesząca się naszym uznaniem. Każda z osób, która przyrządza tę potrawę, ma swój sposób i przepis. Z grzybkami, podlewany winem, ze śliwkami – możliwości i dodatków jest wiele.

Jak sprawić, by smak bigosu wyszedł idealny i nie był za kwaśny? Najważniejsze jest to, jaką wybierasz kapustę. W miarę możliwości warto przed zakupem spróbować i dokonać oceny. Przed ugotowaniem odsącz sok. Nie wylewaj go i zostaw na wypadek, gdybyś musiała zakwasić potrawę.

Kapustę wypłucz pod strumieniem zimnej wody. Pomoże to także pozbyć się kwaśności. Poszatkuj ją i umieść w garnku, po czym zalej wrzątkiem. Aby dodać pysznego smaku, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotuj na małym ogniu.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy