Jajko chmurka – nowy hit Instagrama

Po czarnym jedzeniu, tęczowej kawie i galaktycznych pączkach przyszedł czas na cloud eggs, czyli jajka chmurki. To niezwykły pomysł na wykorzystanie zwykłego jajka. Przekonajcie się sami!

Jajko chmurka
Źródło zdjęć: © Instagram.com
Karolina Wójciga

Nowy trend już doczekał się niemal tysiąca zdjęć na Instagramie, a zapewne to dopiero początek. Jajko przygotowane w ten sposób wygląda bajecznie, a jego zrobienie wcale nie jest skomplikowane – wystarczy jajko, miseczka, odrobina przypraw i nagrzany piekarnik.

Cloud eggs możesz przygotować zamiast porannej jajecznicy albo podać ze smażonymi szparagami. Świetnie smakują też na słodko z odrobiną cukru i dodatkiem świeżych owoców. Ci, którzy są na diecie, na pewno pokochają jajka chmurki od pierwszego kęsa, tym bardziej że jedna porcja to tylko 160 kcal. Dodatkowo znajdziemy w nich to, co w jajkach najlepsze: pełnowartościowe białko, witaminy i składniki odżywcze.

Jak przygotować jajko chmurkę? Nic prostszego! Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Teraz możesz dodać ulubione przyprawy i delikatnie wszystko wymieszać. Nakładaj równe porcje piany na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki zrób niewielkie wgłębienia na żółtka i wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 5-8 min. Kiedy białko zacznie się rumienić, wyjmij je i nałóż do wgłębień np. ser, podsmażony boczek czy szynkę i żółtka, a następnie ponownie wstaw do piekarnika na kilka min., aż żółtko się zetnie. Cloud eggs podawaj ze świeżym pieczywem lub tostami.
Jeśli masz jakieś wątpliwości, zerknij na filmik:

Teraz zrób zdjęcie i pochwal się nim na Instagramie. Niech inni to zobaczą, bo warto! Smacznego.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna