Jajko chmurka – nowy hit Instagrama

Po czarnym jedzeniu, tęczowej kawie i galaktycznych pączkach przyszedł czas na cloud eggs, czyli jajka chmurki. To niezwykły pomysł na wykorzystanie zwykłego jajka. Przekonajcie się sami!

Jajko chmurka
Źródło zdjęć: © Instagram.com
Karolina Wójciga

Nowy trend już doczekał się niemal tysiąca zdjęć na Instagramie, a zapewne to dopiero początek. Jajko przygotowane w ten sposób wygląda bajecznie, a jego zrobienie wcale nie jest skomplikowane – wystarczy jajko, miseczka, odrobina przypraw i nagrzany piekarnik.

Cloud eggs możesz przygotować zamiast porannej jajecznicy albo podać ze smażonymi szparagami. Świetnie smakują też na słodko z odrobiną cukru i dodatkiem świeżych owoców. Ci, którzy są na diecie, na pewno pokochają jajka chmurki od pierwszego kęsa, tym bardziej że jedna porcja to tylko 160 kcal. Dodatkowo znajdziemy w nich to, co w jajkach najlepsze: pełnowartościowe białko, witaminy i składniki odżywcze.

Jak przygotować jajko chmurkę? Nic prostszego! Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Teraz możesz dodać ulubione przyprawy i delikatnie wszystko wymieszać. Nakładaj równe porcje piany na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki zrób niewielkie wgłębienia na żółtka i wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 5-8 min. Kiedy białko zacznie się rumienić, wyjmij je i nałóż do wgłębień np. ser, podsmażony boczek czy szynkę i żółtka, a następnie ponownie wstaw do piekarnika na kilka min., aż żółtko się zetnie. Cloud eggs podawaj ze świeżym pieczywem lub tostami.
Jeśli masz jakieś wątpliwości, zerknij na filmik:

Teraz zrób zdjęcie i pochwal się nim na Instagramie. Niech inni to zobaczą, bo warto! Smacznego.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca