Jajko chmurka – nowy hit Instagrama

Po czarnym jedzeniu, tęczowej kawie i galaktycznych pączkach przyszedł czas na cloud eggs, czyli jajka chmurki. To niezwykły pomysł na wykorzystanie zwykłego jajka. Przekonajcie się sami!

Jajko chmurka
Źródło zdjęć: © Instagram.com
Karolina Wójciga

Nowy trend już doczekał się niemal tysiąca zdjęć na Instagramie, a zapewne to dopiero początek. Jajko przygotowane w ten sposób wygląda bajecznie, a jego zrobienie wcale nie jest skomplikowane – wystarczy jajko, miseczka, odrobina przypraw i nagrzany piekarnik.

Cloud eggs możesz przygotować zamiast porannej jajecznicy albo podać ze smażonymi szparagami. Świetnie smakują też na słodko z odrobiną cukru i dodatkiem świeżych owoców. Ci, którzy są na diecie, na pewno pokochają jajka chmurki od pierwszego kęsa, tym bardziej że jedna porcja to tylko 160 kcal. Dodatkowo znajdziemy w nich to, co w jajkach najlepsze: pełnowartościowe białko, witaminy i składniki odżywcze.

Jak przygotować jajko chmurkę? Nic prostszego! Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Teraz możesz dodać ulubione przyprawy i delikatnie wszystko wymieszać. Nakładaj równe porcje piany na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki zrób niewielkie wgłębienia na żółtka i wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 5-8 min. Kiedy białko zacznie się rumienić, wyjmij je i nałóż do wgłębień np. ser, podsmażony boczek czy szynkę i żółtka, a następnie ponownie wstaw do piekarnika na kilka min., aż żółtko się zetnie. Cloud eggs podawaj ze świeżym pieczywem lub tostami.
Jeśli masz jakieś wątpliwości, zerknij na filmik:

Teraz zrób zdjęcie i pochwal się nim na Instagramie. Niech inni to zobaczą, bo warto! Smacznego.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia