Jabłecznik z budyniem
Masz ochotę na coś słodkiego? Proponujemy przepyszny jabłecznik z budyniem. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl. "Znam wiele przepisów na jabłeczniki, jednak przygotowany według tego przepisu jest zdecydowanie najlepszy. Moi bliscy są zachwyceni" - pisze nasza użytkowniczka. Trudno chyba o lepszą rekomendację.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Białka oddzielam od żółtek i miksuję razem z jedną szklanką cukru, dodają stopniowo żółtka.
- Do miski wsypuję trzy szklanki mąki pszennej, proszek do pieczenia, wlewam rozpuszczone, ostudzone masło ( jedna kostka), jedną szklankę mleka, oraz ubite jajka. Dokładnie mieszam.
- Jabłka myję, obieram, kroję w kostkę i dodaję do ciasta. Masę wykładam do tortownicy i piekę w rozgrzanym piekarniki 30 minut w 180 st. C.
- W tym czasie co piecze się ciasto, robię masę, dwie szklanki mleka gotuję a w jednej szklance mleka rozrabiam budynie z 5 łyżkami cukru, następnie wlewam do gotującego się mleka cały czas mieszając do chwili uzyskania gęstego budyniu. Budyń studzę. Połowę kostki masła miksuję z ostudzonym budyniem. Masę wykładam na upieczone ciasto i posypuję pokruszonymi krakersami.
- Ciasto chłodzę w lodówce i podaję.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl