Haluszki bryndzowe

Haluszki bryndzowe to słowackie, pyszne kluseczki zrobione na bazie surowych ziemniaków, które zrobisz z podstawowych składników. Bryndza nadaje im wyrazistości, a dodatek boczku oraz cebulki sprawia, że masz ochotę poprosić o dokładkę.

Haluszki bryndzowe
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Haluszki bryndzowe to słowackie pyszne kluseczki zrobione na bazie surowych ziemniaków, które zrobisz z podstawowych składników. Jak podkreśla Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", bryndza nadaje im wyrazistości, a dodatek boczku oraz cebulki sprawia, że masz ochotę poprosić o dokładkę.

Składniki na haluszki bryndzowe (ok. 3-6 porcji):
3 duże ziemniaki
1 jajko
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
mąka pszenna
150 g bryndzy

Obrane ziemniaki zblenduj na gładką masę. Wymieszaj ją z jajkiem, solą, pieprzem oraz mąką. Gotowe ciasto wyrzucaj przez specjalne sitko lub po prostu oddzielając małe partie ciasta bezpośrednio do wrzątku przy pomocy łyżeczki. Gotuj kilka minut do czasu, aż kluseczki wypłyną na powierzchnię.

Dodatkowo:
2 łyżki masła
kawałek wędzonego boczku
1 duża cebula

Pokrojony w drobną kostkę boczek podsmaż na patelni z dodatkiem masła, gdy wytopi się z niego tłuszcz dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmaż całość na złoto. Kluseczki podawaj najlepiej bezpośrednio po ugotowaniu i odcedzeniu, wymieszane z bryndzą, okraszone podsmażonym boczkiem z cebulką i masłem.

Sugestie autorki: mąki dodaj tyle, aby ciasto było gęste i dość zwarte. Konsystencją ma przypominać gęstą śmietanę lub jogurt. Do klusek możesz dodać ulubione zioła i przyprawy. Podaj je z gęstą, kwaśną śmietaną, jeśli chcesz.

Więcej przepisów autorki na: www.justmydelicious.pl

Obraz
© (fot. Justmydelicious)

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć