Haluszki bryndzowe

Haluszki bryndzowe to słowackie, pyszne kluseczki zrobione na bazie surowych ziemniaków, które zrobisz z podstawowych składników. Bryndza nadaje im wyrazistości, a dodatek boczku oraz cebulki sprawia, że masz ochotę poprosić o dokładkę.

Obraz
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Haluszki bryndzowe to słowackie pyszne kluseczki zrobione na bazie surowych ziemniaków, które zrobisz z podstawowych składników. Jak podkreśla Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", bryndza nadaje im wyrazistości, a dodatek boczku oraz cebulki sprawia, że masz ochotę poprosić o dokładkę.

Składniki na haluszki bryndzowe (ok. 3-6 porcji):
3 duże ziemniaki
1 jajko
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
mąka pszenna
150 g bryndzy

Obrane ziemniaki zblenduj na gładką masę. Wymieszaj ją z jajkiem, solą, pieprzem oraz mąką. Gotowe ciasto wyrzucaj przez specjalne sitko lub po prostu oddzielając małe partie ciasta bezpośrednio do wrzątku przy pomocy łyżeczki. Gotuj kilka minut do czasu, aż kluseczki wypłyną na powierzchnię.

Dodatkowo:
2 łyżki masła
kawałek wędzonego boczku
1 duża cebula

Pokrojony w drobną kostkę boczek podsmaż na patelni z dodatkiem masła, gdy wytopi się z niego tłuszcz dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmaż całość na złoto. Kluseczki podawaj najlepiej bezpośrednio po ugotowaniu i odcedzeniu, wymieszane z bryndzą, okraszone podsmażonym boczkiem z cebulką i masłem.

Sugestie autorki: mąki dodaj tyle, aby ciasto było gęste i dość zwarte. Konsystencją ma przypominać gęstą śmietanę lub jogurt. Do klusek możesz dodać ulubione zioła i przyprawy. Podaj je z gęstą, kwaśną śmietaną, jeśli chcesz.

Więcej przepisów autorki na: www.justmydelicious.pl

Obraz
© (fot. Justmydelicious)
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯