Trwa ładowanie...

Haluszki bryndzowe

Haluszki bryndzowe to słowackie, pyszne kluseczki zrobione na bazie surowych ziemniaków, które zrobisz z podstawowych składników. Bryndza nadaje im wyrazistości, a dodatek boczku oraz cebulki sprawia, że masz ochotę poprosić o dokładkę.

Haluszki bryndzoweŹródło: Justmydelicious
d1bct8e
d1bct8e

Haluszki bryndzowe to słowackie pyszne kluseczki zrobione na bazie surowych ziemniaków, które zrobisz z podstawowych składników. Jak podkreśla Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", bryndza nadaje im wyrazistości, a dodatek boczku oraz cebulki sprawia, że masz ochotę poprosić o dokładkę.

Składniki na haluszki bryndzowe (ok. 3-6 porcji):
3 duże ziemniaki
1 jajko
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
mąka pszenna
150 g bryndzy

Obrane ziemniaki zblenduj na gładką masę. Wymieszaj ją z jajkiem, solą, pieprzem oraz mąką. Gotowe ciasto wyrzucaj przez specjalne sitko lub po prostu oddzielając małe partie ciasta bezpośrednio do wrzątku przy pomocy łyżeczki. Gotuj kilka minut do czasu, aż kluseczki wypłyną na powierzchnię.

Dodatkowo:
2 łyżki masła
kawałek wędzonego boczku
1 duża cebula

d1bct8e

Pokrojony w drobną kostkę boczek podsmaż na patelni z dodatkiem masła, gdy wytopi się z niego tłuszcz dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmaż całość na złoto. Kluseczki podawaj najlepiej bezpośrednio po ugotowaniu i odcedzeniu, wymieszane z bryndzą, okraszone podsmażonym boczkiem z cebulką i masłem.

Sugestie autorki: mąki dodaj tyle, aby ciasto było gęste i dość zwarte. Konsystencją ma przypominać gęstą śmietanę lub jogurt. Do klusek możesz dodać ulubione zioła i przyprawy. Podaj je z gęstą, kwaśną śmietaną, jeśli chcesz.

Więcej przepisów autorki na: www.justmydelicious.pl

(fot. Justmydelicious)
Źródło: (fot. Justmydelicious)
d1bct8e
d1bct8e
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bct8e
Więcej tematów