Haluszki bryndzowe

Haluszki bryndzowe to słowackie, pyszne kluseczki zrobione na bazie surowych ziemniaków, które zrobisz z podstawowych składników. Bryndza nadaje im wyrazistości, a dodatek boczku oraz cebulki sprawia, że masz ochotę poprosić o dokładkę.

Obraz
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Haluszki bryndzowe to słowackie pyszne kluseczki zrobione na bazie surowych ziemniaków, które zrobisz z podstawowych składników. Jak podkreśla Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", bryndza nadaje im wyrazistości, a dodatek boczku oraz cebulki sprawia, że masz ochotę poprosić o dokładkę.

Składniki na haluszki bryndzowe (ok. 3-6 porcji):
3 duże ziemniaki
1 jajko
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
mąka pszenna
150 g bryndzy

Obrane ziemniaki zblenduj na gładką masę. Wymieszaj ją z jajkiem, solą, pieprzem oraz mąką. Gotowe ciasto wyrzucaj przez specjalne sitko lub po prostu oddzielając małe partie ciasta bezpośrednio do wrzątku przy pomocy łyżeczki. Gotuj kilka minut do czasu, aż kluseczki wypłyną na powierzchnię.

Dodatkowo:
2 łyżki masła
kawałek wędzonego boczku
1 duża cebula

Pokrojony w drobną kostkę boczek podsmaż na patelni z dodatkiem masła, gdy wytopi się z niego tłuszcz dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmaż całość na złoto. Kluseczki podawaj najlepiej bezpośrednio po ugotowaniu i odcedzeniu, wymieszane z bryndzą, okraszone podsmażonym boczkiem z cebulką i masłem.

Sugestie autorki: mąki dodaj tyle, aby ciasto było gęste i dość zwarte. Konsystencją ma przypominać gęstą śmietanę lub jogurt. Do klusek możesz dodać ulubione zioła i przyprawy. Podaj je z gęstą, kwaśną śmietaną, jeśli chcesz.

Więcej przepisów autorki na: www.justmydelicious.pl

Obraz
© (fot. Justmydelicious)
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟