Gulasz z młodą kapustą
Sezon na młodą kapustę się już zaczął. Mamy dla was przepyszną propozycję na obiad właśnie z młoda kapustą w roli głównej. Sycące połączenie warzyw i mięsa zadowoli nawet największego głodomora. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- 1 kg łopatki wieprzowej
- ½ kg pieczarek
- 1 główka kapusty młodej
- 1 duża marchew
- 1 cebula
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka vegety
- Kapustę kroję bardzo drobno, marchew obieram ścieram na tarce o dużych oczkach, przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję vegetę i gotuję około 30 minut.
- Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę, doprawiam solą, papryką ostrą oraz słodką, mieszam i dodaję do cebuli. Gdy mięso zmieni kolor, podlewam szklanką wody i gotuję do miękkości mięsa.
- Dziesięć minut przed końcem gotowania dodaję umyte pokrojone w plasterki pieczarki. Następnie mięso z pieczarkami przekładam do kapusty.
- Dodaję koncentrat pomidorowy i zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotuję.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze