Gulasz z młodą kapustą
Sezon na młodą kapustę się już zaczął. Mamy dla was przepyszną propozycję na obiad właśnie z młoda kapustą w roli głównej. Sycące połączenie warzyw i mięsa zadowoli nawet największego głodomora. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej
- ½ kg pieczarek
- 1 główka kapusty młodej
- 1 duża marchew
- 1 cebula
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka vegety
Przepis
- Kapustę kroję bardzo drobno, marchew obieram ścieram na tarce o dużych oczkach, przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję vegetę i gotuję około 30 minut.
- Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę, doprawiam solą, papryką ostrą oraz słodką, mieszam i dodaję do cebuli. Gdy mięso zmieni kolor, podlewam szklanką wody i gotuję do miękkości mięsa.
- Dziesięć minut przed końcem gotowania dodaję umyte pokrojone w plasterki pieczarki. Następnie mięso z pieczarkami przekładam do kapusty.
- Dodaję koncentrat pomidorowy i zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotuję.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl