Gruziński kapuśniak. Aromatyczna i rozgrzewająca zupa na jesień
Witold Szabłowski, reporter i scenarzysta, zaprasza na niezwykła wyprawę do Rosji. Jego najnowsza książka "Rosja od kuchni" to połączenie reportażu z książką kulinarną. Obok przepisów znajdziemy tam mnóstwo wciągających historii m..in o tym, jak, kiedy – i po co – kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Jak Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by myśleć o czymś przyjemnym – bo chciała, żeby jej dobry nastrój udzielał się żołnierzom. Jak wokół Czarnobyla, kilka tygodni po katastrofie, zrobiono konkurs na najlepszą stołówkę i kto go wygrał.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia rosyjska
 - Kategoria przepisów: Zupy
 - Sposób przygotowania: Gotowanie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 800 g kiszonej kapusty
 - 200 g wołowiny
 - 200 g cielęciny
 - 200 g filetu z kurczaka
 - 100 g marchewki
 - korzeń pietruszki
 - 50 g masła
 - 2 łyżki przecieru pomidorowego
 - 2 łyżki mąki pszennej
 - 1 cebula
 - 1 duży ząbek czosnku
 - sól, pieprz
 
Przepis
- Cielęcinę i wołowinę ugotuj razem i pokrój na porcje. Przygotowane mięso zalej trzema litrami wody. Zanim bulion się zagotuje, trzymaj go na średnim ogniu.
 - Po ugotowaniu zmniejsz ogień do minimum, dopraw solą, następnie gotuj na wolnym ogniu przez 2,5 godziny. W międzyczasie w drugim garnku ugotuj filet z kurczaka.
 - Pokrój kapustę, dodaj do bulionu, gotuj razem przez 10 minut. Jarzyny pokrój w drobną kostkę. Masło włóż do dobrze rozgrzanego żeliwnego kociołka lub rondla.
 - Do roztopionego masła dodaj pokrojone warzywa i smaż, aż cebula i korzeń pietruszki nabiorą złotego koloru. Dosyp mąkę, szybko wymieszaj i po minucie włóż do garnka przecier pomidorowy. Wymieszaj ponownie i gotuj jeszcze przez 2 minuty.
 - Dodaj mięso z gotowanego kurczaka razem z bulionem. Gotuj wszystko razem przez kolejne 30 minut.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl