Gotuj z Michelem Moranem

Kucharz i pasjonat gotowania, Michel Moran zdradza przepisy na swoje najlepsze dania. Do księgarń trafiła właśnie jego pierwsza książka - "Moje smaki". Dzieki niej możemy stworzyć wykwintne dania godne najlepszych szefów kuchni.

Obraz
Źródło zdjęć: © AKPA | AKPA

- Swoją przygodę z gotowaniem rozpoczął Pan mając 14 lat. Pamięta Pan pierwszą potrawę, którą zachwycił rodzinę czy przyjaciół? Czy może znalazła się w książce?

- To był deser zwany „religieuse”. Ciasto składa się z mini ptysiów i mini eklerek. Byłem wtedy bardzo, bardzo młody i chyba zbyt wysoko mierzyłem. Wszyscy w domu się zachwycali, żeby zrobić mi przyjemność, a wyszedł okropny (śmiech).

- Czy przydarzyła się Panu jakaś wyjątkowo spektakularna kulinarna porażka?

- Spektakularna to za dużo powiedziane. Ale zdarza się, że coś wyjdzie nie tak, jak bym chciał. Wówczas koncentruję się na tym, aby jak najszybciej wyeliminować błąd. Jesteśmy przecież tylko ludźmi i każdemu się zdarza.

- Nie lubi Pan kompotu i buraków, ale czy w polskiej kuchni jest potrawa, którą Pan uwielbia lub taka, która zainspirowała do stworzenia własnego przepisu?

- Uwielbiam żurek, zrazy i bigos choć potrawy te nie były dla mnie inspiracją.

- Czy dania z „Moich smaków” przeznaczone są dla zaawansowanych, czy też poradzą sobie z nimi ci, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni?

- „Moje smaki” zawierają przepisy zarówno mniej jak i więcej skomplikowane. Starałem się je jednak przedstawić tak, aby przeciętny Kowalski nie miał problemu z ich realizacją.

- W jaki sposób dobierał Pan przepisy? Czy to dania, które serwował Pan w restauracjach we Francji, Szwajcarii, Niemczech i Luksemburgu, czy też takie, które gotuje pan w domu?

- Książka zawiera dania restauracyjne oraz dania kuchni domowej. Myślę, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie.

- W Pana restauracji królują potrawy kuchni francuskiej, która uznawana jest powszechnie za najlepszą, a też najbardziej wykwintną na świecie. Wiele osób nie ma jednak czasu, by przygotować takie przysmaki w domu. Czy w tej książce znajdą coś dla siebie? Taki fast food, ale w dobrym znaczeniu?

- Fast fooda nie, ale starałem się dobierać dania w książce tak, aby nie były zbyt problematyczne. Dlatego też skoncentrowałem się przede wszystkim na kuchni śródziemnomorskiej, która ma to do siebie, że jest stosunkowo prosta w przygotowaniu i czasem wystarczy tylko odpowiedni zestaw przepraw aby uzyskać fajny efekt.

- Mam Pan swój ulubiony smak z dzieciństwa?

- Tak. To Gaspacho i kaczka z pomarańczami. Te przepisy również zamieściłem w książce i sam chętnie do nich powracam.

- Co jest największym wyzwaniem w pracy w kuchni?

- Czas, koordynacja no i oczywiście jakość. Te trzy czynniki muszą być nierozłączne. To trio gra w kuchni główne skrzypce.

- W jaki sposób wymyśla Pan nowe potrawy?

- No cóż, czasami nie mogę zasnąć i przychodzą mi wtedy na myśl różne pomysły na nowe dania. Potem wprowadzam je w życie (robimy próby) modyfikując i zmieniając pewne proporcje czy składniki, aż uzyskam zadawalający efekt i aby mogły trafić na stoły mojej restauracji.

- Zdradzi nam Pan swoje danie, na które najczęściej ma Pan „chętkę”?

- Grillowania ryba z solą morską i żurek autorstwa mojej żony. Jest wspaniały.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru