WAŻNE
TERAZ

Nowy sondaż partyjny po wyborach

Gotowanie na ekranie: chowder

Kremowa, bardzo treściwa zupa rybna to doskonała propozycja na chłodne dni. Amerykański chowder to danie proste, ale sycące i niezwykle aromatyczne. Pierwotnie gotowana na żaglowcach, przebojem wdarła się do kuchni wielbicieli ryb. Ta potrawa kuchni anglosaskiej jest szczególnie popularna na wschodnim wybrzeżu USA, Australii i Nowej Zelandii.

Gotowanie na ekranie: chowder
Źródło zdjęć: © 123RF
SKOMENTUJ

Kremowa, bardzo treściwa zupa rybna to doskonała propozycja na chłodne dni. Amerykański chowder to danie proste, ale sycące i niezwykle aromatyczne. Pierwotnie gotowana na żaglowcach, przebojem wdarła się do kuchni wielbicieli ryb. Ta potrawa kuchni anglosaskiej jest szczególnie popularna na wschodnim wybrzeżu USA (w Bostonie dodaje się do niego małże, a na Manhattanie pomidory), Australii i Nowej Zelandii.

Bazą do przygotowania tej zupy jest przede wszystkim wywar rybny z nutą boczku. Do jego przygotowania warto zakupić świeże ryby w całości, ponieważ potrzeba kilku łbów i ości. To również sposób na sprawdzenie ich świeżości. Po wyfiletowaniu mięso lepiej zużyć do rybnych zapiekanek, a wypłukany kręgosłup i głowy bez skrzeli. Po uzbieraniu dostatecznej ilości produktów można przystąpić do przygotowania chowdera.

W tym celu należy oczywiście rozmrozić ryby. W międzyczasie pokroić w kostkę cebulę, białą część pora, seler naciowy i marchewkę. Można dodać również ziemniaki. Zeszklić na rozgrzanej oliwie. Następnie wyjąć warzywa, zwiększyć ogień i obsmażyć łby oraz ości. Dodać 250 ml białego wina, zagotować. Dodać warzywa, liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Zalać wodą i zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 30 minut. Nadmiar piany z cząstkami składników raz po raz zbierać. Na koniec odcedzić przez drobne sito lub lnianą ściereczkę.

Nieodzownym elementem tej zupy jest mięsna wkładka. Tradycyjnie był to kawałek solonej wieprzowiny, dziś na dno talerza dodaje się skwarki. Gotową zupę należy udekorować "kleksem", aby smaki całkowicie się "przejadły" i podawać z grzanką.

Na przygotowanie chowdera z dorsza zdecydował się Andrzej Polan w swoim kąciku kulinarnym w "Dzień Dobry TVN". Kucharz zaproponował również inne propozycje dań idealnych na aktualną aurę pogodową.

x-news.pl/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zbija wysoki cukier i spowalnia starzenie. Cukrzycy mogą jeść bez obaw
Zbija wysoki cukier i spowalnia starzenie. Cukrzycy mogą jeść bez obaw
Sekret długowieczności Japończyków. Odkrycie tego enzymu było przełomowe dla medycyny
Sekret długowieczności Japończyków. Odkrycie tego enzymu było przełomowe dla medycyny
Katarzyna Bosacka grzmi. Najgorszy rodzaj czekolady, nie kupuj pod żadnym pozorem
Katarzyna Bosacka grzmi. Najgorszy rodzaj czekolady, nie kupuj pod żadnym pozorem
Nie dolewaj tego do kawy. Chyba że masz ochotę na kolejkę górską glukozy
Nie dolewaj tego do kawy. Chyba że masz ochotę na kolejkę górską glukozy
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni