Trwa ładowanie...
12-01-2015 21:30

Gotowanie na ekranie: chowder

Kremowa, bardzo treściwa zupa rybna to doskonała propozycja na chłodne dni. Amerykański chowder to danie proste, ale sycące i niezwykle aromatyczne. Pierwotnie gotowana na żaglowcach, przebojem wdarła się do kuchni wielbicieli ryb. Ta potrawa kuchni anglosaskiej jest szczególnie popularna na wschodnim wybrzeżu USA, Australii i Nowej Zelandii.

Gotowanie na ekranie: chowderŹródło: 123RF
d3lqazv
d3lqazv

Kremowa, bardzo treściwa zupa rybna to doskonała propozycja na chłodne dni. Amerykański chowder to danie proste, ale sycące i niezwykle aromatyczne. Pierwotnie gotowana na żaglowcach, przebojem wdarła się do kuchni wielbicieli ryb. Ta potrawa kuchni anglosaskiej jest szczególnie popularna na wschodnim wybrzeżu USA (w Bostonie dodaje się do niego małże, a na Manhattanie pomidory), Australii i Nowej Zelandii.

Bazą do przygotowania tej zupy jest przede wszystkim wywar rybny z nutą boczku. Do jego przygotowania warto zakupić świeże ryby w całości, ponieważ potrzeba kilku łbów i ości. To również sposób na sprawdzenie ich świeżości. Po wyfiletowaniu mięso lepiej zużyć do rybnych zapiekanek, a wypłukany kręgosłup i głowy bez skrzeli. Po uzbieraniu dostatecznej ilości produktów można przystąpić do przygotowania chowdera.

W tym celu należy oczywiście rozmrozić ryby. W międzyczasie pokroić w kostkę cebulę, białą część pora, seler naciowy i marchewkę. Można dodać również ziemniaki. Zeszklić na rozgrzanej oliwie. Następnie wyjąć warzywa, zwiększyć ogień i obsmażyć łby oraz ości. Dodać 250 ml białego wina, zagotować. Dodać warzywa, liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Zalać wodą i zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 30 minut. Nadmiar piany z cząstkami składników raz po raz zbierać. Na koniec odcedzić przez drobne sito lub lnianą ściereczkę.

Nieodzownym elementem tej zupy jest mięsna wkładka. Tradycyjnie był to kawałek solonej wieprzowiny, dziś na dno talerza dodaje się skwarki. Gotową zupę należy udekorować "kleksem", aby smaki całkowicie się "przejadły" i podawać z grzanką.

d3lqazv

Na przygotowanie chowdera z dorsza zdecydował się Andrzej Polan w swoim kąciku kulinarnym w "Dzień Dobry TVN". Kucharz zaproponował również inne propozycje dań idealnych na aktualną aurę pogodową.

x-news.pl/mp/WP Kuchnia

d3lqazv
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3lqazv
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj