Golonka w piwie. Jak ją zrobić?
Golonka z zasmażaną kapustą i kuflem piwa to klasyk niemieckiej kuchni. To danie kojarzy się też z przydrożnymi barami dla kierowców. Coraz częściej golonka trafia do menu dobrych restauracji, bo umiejętnie przyrządzona smakuje wybornie. Jak zrobić golonkę w piwie?
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
1. Golonki natrzeć jałowcem, solą i pieprzem, odstawić na 12 godzin do lodówki.
Przepis
2. Cebule obrać i pokroić w wiórki i obsmażyć na smalcu razem z golonkami.
Przepis
3. Podlać połową piwa i wstawić na 2 godziny do rozgrzanego do temp. 300 stopni C.
Przepis
4. W międzyczasie polewać golonkę wytworzonym sosem na przemian z resztą piwa.
Przepis
5. 15 min.przed końcem zlać wywar i podpiec golonki. Podawać ze smażonymi w talarki ziemniakami i chrzanem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl