Gołąbki zapiekane w piekarniku

Gołąbki są popularne niemal w całej Europie od Skandynawii po Bałkany. Jednak każdy naród może się poszczycić własnym przepisem na to danie. W tradycyjnych polskich gołąbkach znajdziemy nadzienie z mięsa mielonego i ryżu.

Gołąbki zapiekane w piekarnikuGołąbki zapiekane w piekarniku

Składniki

  • kapusta świeża (około 15 liści)
  • 1 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)
  • 4 średnie cebule
  • 2 saszetki ugotowanego ryżu
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa "warzywko" lub "kucharek

Przepis

1. Mięso mielone połączyć z ryżem, jajkiem i zeszkloną cebulką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą.

Przepis

2. W kapuście obkroić na około głąb i obgotować we wrzątku. Liście powinny być miękkie, aby przy zawijaniu nam nie popękały.

Przepis

3. Porcje nadzienia nakładać na liściach kapusty. Boki liści zawinąć do środka,a następnie zwijać w ciasne rulony.

Przepis

4. Tak przygotowane gołąbki obsmażyć na oleju. Włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, zalać bulionem (tak, aby przykryło 1/3 gołąbka), przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika.

Przepis

5. Pokrywę zdjąć dopiero, gdy gołąbki są miękkie i zostawić jeszcze na kilka minut, aby nadmiar bulionu odparował i żeby się zarumieniły.

Wybrane dla Ciebie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź