Glazurowany łosoś z piekarnika. Wyjdzie soczysty i aromatyczny
Łosoś należy do ryb, które nie wymagają wymyślnych przypraw czy dodatków. Najlepiej smakuje z grilla lub piekarnika. Mamy dla was przepis na pysznego łososia w azjatyckiej glazurze.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 50 dkg filetu z łososia ze skórą
Glazura:
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 2 łyżeczki posiekanego szczypioru lub szczypiorku
- 1/4 szklanki nisko solonego sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz
Przepis
- Wymieszać wszystkie składniki glazury, polać nią łososia, odstawić na 30 minut.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i piec w nim łososia przez 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do 170 stopni i dopiec.
- Podawać z pieczywem i zieleniną.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl