Gęsie kotlety siekane. Konkurencja dla klasycznych mielonych
Początek listopada to okres, gdy na stoły trafia gęsina. Gęsi są wówczas odpowiednio umięśnione i zaczynają magazynować tłuszcz. Dziś to prawdziwy specjał, eksportowany głównie poza granice naszego kraju, ale coraz bardziej popularny również w Polsce. Gęsina jest mięsem uniwersalnym. Podobnie jak inne ptaki można je piec, smażyć, dusić, gotować.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 2 gęsie nogi (500 g)
- 2 bułki kajzerki
- 1 łyżka masła szczypta gałki muszkatołowej tłuszcz do smażenia (najlepiej gęsi)
- 1 jajko
- 1 bułka tarta
- Nogi gęsie trybować z kości, a mięso posiekać drobno z masłem. Dodać namoczone w mleku kajzerki, doprawić solą i gałką.
- Farsz dokładnie wyrobić.
- Formować kotlety, obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na rumiano. Podawać z marynowanymi śliwkami
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze