Frykadelki w sosie grzybowym

Zraziki z mięsa mielonego z aromatycznym boczkiem, zanurzone w pysznym sosie grzybowym. Danie można podać z ziemniaczanym puree lub kaszą gryczaną i buraczkami. Przepis dostaliśmy na dziejesiewp.pl

Frykadelki w sosie grzybowymFrykadelki w sosie grzybowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 kajzerka
  • 10 dag boczku
  • 4 ogórki kiszone
  • 20 dag grzybów suszonych (np. podgrzybków)
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól, papryka ostra
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego

Przepis

  • Suszone grzyby moczymy w wodzie przez około godzinę, a potem gotujemy.
  • Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką. Dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę oraz wcześniej namoczoną w mleku bułkę.
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i robimy duże podłużne kotlety.
  • Do środka każdego kotleta wkładamy pokrojony drobno boczek i drobno pokrojone ogórki.
  • Każdego kotleta obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  • Przekładamy do dużego garnka i zalewamy wywarem grzybowym. Gotujemy 20 minut, po tym czasie sos zagęszczamy mąką (2 łyżeczki), rozrobioną w małej ilości wody, wlewamy sos sojowy i gotujemy jeszcze przez chwilę.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany