Trwa ładowanie...
d6193jx
d6193jx

Faworki

Przepis
Oceń jako pierwszy:
Faworki
Składniki
  • 125 g mąki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • 10 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki gęstej śmietany
Przepis

Mąkę posiekać z masłem, solą, żółtkami i śmietaną. Na końcu dodać spirytus. Ciasto dobrze wyrobić. Oryginalny rodzinny przepis mówi ?wyrabiać przez godzinę, bijąc w nie wałkiem?, ale ciastka są równie udane po zwyczajnym zagnieceniu. Podzielić ciasto na pół, rozwałkować cieniutko na prostokąt, podzielić na wąskie, niezbyt długie paski, na środku każdego zrobić podłużne nacięcie. Przewinąć ciastko przez to nacięcie. Wrzucać na gorący tłuszcz, smażyć na złoty kolor, odsączyć na serwetce. Gorące posypać cukrem pudrem.

Przepis dodał użytkownik julia313

Podziel się opinią

1
Share
d6193jx
d6193jx
d6193jx
Więcej tematów
d6193jx