Faworki. Kruche ciasteczka, które powstały przez przypadek

Trudno jednoznacznie wskazać, skąd wzięły się w Polsce faworki. Wiele tropów wskazywałoby na Francję – to właśnie od francuskiego słówka "faveur" (oznaczającego wstążeczkę) wzięła się prawdopodobnie polska nazwa faworków. Według legendy danie to zostało wymyślone przypadkowo przez nieuważnego kucharza, który wrzucił kawałek ciasta na pączki do rozgrzanego oleju.

Faworki. Kruche ciasteczka, które powstały przez przypadekFaworki. Kruche ciasteczka, które powstały przez przypadek
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 125 g mąki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • 10 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki gęstej śmietany

Przepis

  • Mąkę posiekać z masłem, solą, żółtkami i śmietaną. Na końcu dodać spirytus. Ciasto dobrze wyrobić. Oryginalny rodzinny przepis mówi, by wyrabiać przez godzinę, bijąc w nie wałkiem, ale ciastka są równie udane po zwyczajnym zagnieceniu.
  • Podzielić ciasto na pół, rozwałkować cieniutko na prostokąt, podzielić na wąskie, niezbyt długie paski, na środku każdego zrobić podłużne nacięcie. Przewinąć ciastko przez to nacięcie.
  • Wrzucać na gorący tłuszcz, smażyć na złoty kolor, odsączyć na serwetce. Gorące posypać cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇