Faszerowane pieczarki. Szybka przekąska z piekarnika

Faszerowane warzywa czy grzyby to fantastyczny pomysł na kolację lub przekąskę. Przygotowanie tej potrawy jest bardzo proste i szybkie, a lista składników krótka.

Faszerowane pieczarkiFaszerowane pieczarki
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 20 dużych pieczarek
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 2 cebule
  • 40 dkg sera żółtego
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz (ewentualnie gałka muszkatołowa)
  • tarta bułka

Przepis

  • Pieczarki obieramy ze skórki. Nóżki wyłamujemy i kroimy w drobną kostkę. Kapelusze solimy i zostawiamy na ok 15-20 minut.
  • Pokrojone nóżki podsmażamy na oleju wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Jajka na twardo kroimy w drobną kostkę. Natkę szatkujemy. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach.
  • Do miski wrzucamy natkę, jajka, 3/4 sera tartego, podsmażone nóżki z cebulą i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wbijamy surowe jajko.
  • Mieszamy dokładnie. Gdy masa jest za rzadka, dosypujemy tartej bułki. Farsz musi mieć taką konsystencję, żeby można było formować kulki.
  • Kapelusze układamy na blaszce do pieczenia i każdy napełniamy farszem (farszu nakładamy całkiem sporo- z "górką"). Na każdy kapelusz z farszem sypiemy pozostały ser i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 20-30 minut. Ser możemy posypać na 5 minut przed wyjęciem pieczarek z piekarnika - wtedy ładnie się ciągnie.
Wybrane dla Ciebie
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Twój organizm woła o pomoc. Po czym poznać, że czas zmienić nawyki żywieniowe?
Twój organizm woła o pomoc. Po czym poznać, że czas zmienić nawyki żywieniowe?
Pij 1 łyżeczkę dziennie albo dodawaj do sałatki. Pomoże obniżyć cholesterol
Pij 1 łyżeczkę dziennie albo dodawaj do sałatki. Pomoże obniżyć cholesterol
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥