Fasolka po bretońsku

Klasyczne danie polskiej kuchni. Niegdyś fasolka po bretońsku królowała w zakładowych stołówkach i przydworcowych barach, dziś to nieco zapomniana potrawa. A szkoda, bo doskonale smakuje w chłodniejsze dni.

Fasolka po bretońskuFasolka po bretońsku

Składniki

  • 1 puszka 425 ml białej fasoli
  • 2 cebule
  • 250 g kiełbasy
  • 250 g wędzonego boczku
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki zasmażki
  • 1-2 liście laurowe
  • 1-2 ziarna ziela angielskiego
  • 1-2 ząbki czosnku (wyciśnięte)
  • majeranek
  • Sól i pieprz

Przepis

Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, kiełbasę, boczek, czosnek i dodać koncentrat pomidorowy. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Zagotować. Następnie dodać czerwoną fasolę. Zagotować raz jeszcze i zagęścić zasmażką. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇