Trwa ładowanie...
d3ehoy6
05-10-2021 12:14

Fasolka po bretońsku. Zrób na obiad polski klasyk z kiełbasą

Przepis

Fasolka po bretońsku to pyszne i rozgrzewające danie, które świetnie sprawdzi się zwłaszcza jesienią i zimą. Do przygotowania potrawy niezbędna jest biała fasola, która ze względu na swoje właściwości powinna być stałym elementem naszego jadłospisu.

d3ehoy6
3.3
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©Monika - stock.adobe.com
Składniki
  • 1 kg fasoli (piękny jaś)
  • 250 g boczku wędzonego
  • 250 g kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,2 l przecieru pomidorowego (nie koncentratu!)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 średniego selera (korzeń)
  • majeranek
  • papryka ostra w proszku
  • sól, pieprz
  • liście laurowe, ziele angielskie
Przepis
  • Fasolę wypłukać i zalać wieczorem zimną wodą. Pozostawić na całą noc. Następnego dnia gotujemy ją z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego (woda powinna przykrywać fasolę z niewielkim zapasem).
  • Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażany na patelni. Dodajemy pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy fasola będzie już miękka, dodajemy jarzyny pokrojone w kostkę i mięso.
  • Gotujemy jeszcze około 15 minut. Gdy wszystkie składniki będą już miękkie, dodajemy przecier pomidorowy i majeranek.
  • Na koniec doprawiamy do smaku papryką ostrą, pieprzem, solą. Można podawać z białym pieczywem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Fasolka po bretońsku. Zrób na obiad polski klasyk z kiełbasą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ehoy6
d3ehoy6
d3ehoy6
d3ehoy6
Więcej tematów
d3ehoy6