Dżem pigwowy. Prosty przepis na dodatek do jesiennej herbaty
Domowy dżem z pigwy będzie świetnym dodatkiem do jesiennej herbaty. Owoce pigwy to źródło cennych witamin i minerałów. Wspomogą organizm w walce z przeziębieniem i grypą.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Gotowanie
Składniki
Przepis
- Pigwy obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do garnka o grubszym dnie, wlać wodę i zagotować.
- Dodać cukier, laskę cynamonu i dokładnie wymieszać, gotować, aż dżem uzyska czerwony kolor (około pół godziny).
- Wyjąć cynamon, przełożyć gorący dżem do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl