Trwa ładowanie...
d3elfqb
www.justmydelicious.com
kuchenne nowości

Domowy chrzan

Choć chrzan nie jest typową wielkanocną potrawą, a jedynie dodatkiem, to wiele osób nie wyobraża sobie świąt Wielkiejnocy bez tego produktu. Jeszcze do niedawna, zwłaszcza na wsi, ręcznie tarło się korzeń chrzanu, przygotowując intensywne w zapachu i smaku smarowidło. Paulina Krajewska, autorka bloga Justmydelicious, postanowiła odświeżyć tę tradycję.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Domowy chrzan
(www.justmydelicious.com)
d3elfqb

Składniki:

300 g chrzanu (korzeń)
3 żółtka ugotowanych na twardo dużych jaj
1-2 łyżek majonezu (sprawdź: przepis na domowy majonez)
sól
pieprz czarny

*Sposób przygotowania: *obrany korzeń chrzanu zetrzyj drobno na tarce, dodaj do niego rozdrobnione żółtka ugotowanych na twardo jaj, majonez oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj całość na jednolitą masę i gotowe.

d3elfqb

Sugestie autorki: do chrzanu możesz dodać ulubione przyprawy. Dzięki dodatkowi żółtek kolor chrzanu będzie bardziej słoneczny, smak delikatniejszy, a struktura bardziej kremowa. Jeśli chcesz, aby chrzan miał mniej intensywny posmak, możesz go sparzyć wrzątkiem lub moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Jeśli chrzan ma być przechowywany dłużej, możesz do niego dodać kilka kropel cytryny lub octu winnego, co zapobiegnie jego ciemnieniu. Do chrzanu możesz także wsypać kilka łyżek cukru.

Wersja light: majonez zastąp gęstym jogurtem naturalnym lub śmietaną z obniżoną zawartością tłuszczu.

Więcej przepisów autorki na: www.justmydelicious.com

POLECAMY RÓWNIEŻ:

[

<td WIELKANOCNE SAŁATKI Redakcja WP Kuchni wybrała najlepsze sałatki na wiosenno-świąteczny stół. Odpowiednia forma podania sprawia, że to nie tylko pyszne danie, ale również potrawa, która cieszy oko. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. ]( http://kuchnia.wp.pl/wiosenne-kolorowe-i-proste-salatki-idealne-na-wielkanoc-6054631113450113g )

d3elfqb

Najlepsze diety 2016

d3elfqb

Podziel się opinią

Share

d3elfqb

d3elfqb