Trwa ładowanie...
21-03-2016 09:05

Domowy chrzan

Choć chrzan nie jest typową wielkanocną potrawą, a jedynie dodatkiem, to wiele osób nie wyobraża sobie świąt Wielkiejnocy bez tego produktu. Jeszcze do niedawna, zwłaszcza na wsi, ręcznie tarło się korzeń chrzanu, przygotowując intensywne w zapachu i smaku smarowidło. Paulina Krajewska, autorka bloga Justmydelicious, postanowiła odświeżyć tę tradycję.

Domowy chrzanŹródło: www.justmydelicious.com
d3z9xz0
d3z9xz0

Składniki:

300 g chrzanu (korzeń)
3 żółtka ugotowanych na twardo dużych jaj
1-2 łyżek majonezu (sprawdź: przepis na domowy majonez)

sól
pieprz czarny

*Sposób przygotowania: *obrany korzeń chrzanu zetrzyj drobno na tarce, dodaj do niego rozdrobnione żółtka ugotowanych na twardo jaj, majonez oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj całość na jednolitą masę i gotowe.

Sugestie autorki: do chrzanu możesz dodać ulubione przyprawy. Dzięki dodatkowi żółtek kolor chrzanu będzie bardziej słoneczny, smak delikatniejszy, a struktura bardziej kremowa. Jeśli chcesz, aby chrzan miał mniej intensywny posmak, możesz go sparzyć wrzątkiem lub moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Jeśli chrzan ma być przechowywany dłużej, możesz do niego dodać kilka kropel cytryny lub octu winnego, co zapobiegnie jego ciemnieniu. Do chrzanu możesz także wsypać kilka łyżek cukru.

d3z9xz0

Wersja light: majonez zastąp gęstym jogurtem naturalnym lub śmietaną z obniżoną zawartością tłuszczu.

Więcej przepisów autorki na: www.justmydelicious.com

POLECAMY RÓWNIEŻ:

[

d3z9xz0
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3z9xz0
Więcej tematów