Domowy chrzan

Choć chrzan nie jest typową wielkanocną potrawą, a jedynie dodatkiem, to wiele osób nie wyobraża sobie świąt Wielkiejnocy bez tego produktu. Jeszcze do niedawna, zwłaszcza na wsi, ręcznie tarło się korzeń chrzanu, przygotowując intensywne w zapachu i smaku smarowidło. Paulina Krajewska, autorka bloga Justmydelicious, postanowiła odświeżyć tę tradycję.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

Składniki:

300 g chrzanu (korzeń)
3 żółtka ugotowanych na twardo dużych jaj
1-2 łyżek majonezu (sprawdź: przepis na domowy majonez)

sól
pieprz czarny

*Sposób przygotowania: *obrany korzeń chrzanu zetrzyj drobno na tarce, dodaj do niego rozdrobnione żółtka ugotowanych na twardo jaj, majonez oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj całość na jednolitą masę i gotowe.

Sugestie autorki: do chrzanu możesz dodać ulubione przyprawy. Dzięki dodatkowi żółtek kolor chrzanu będzie bardziej słoneczny, smak delikatniejszy, a struktura bardziej kremowa. Jeśli chcesz, aby chrzan miał mniej intensywny posmak, możesz go sparzyć wrzątkiem lub moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Jeśli chrzan ma być przechowywany dłużej, możesz do niego dodać kilka kropel cytryny lub octu winnego, co zapobiegnie jego ciemnieniu. Do chrzanu możesz także wsypać kilka łyżek cukru.

Wersja light: majonez zastąp gęstym jogurtem naturalnym lub śmietaną z obniżoną zawartością tłuszczu.

Więcej przepisów autorki na: www.justmydelicious.com

POLECAMY RÓWNIEŻ:

[

Obraz

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane