Domowy chrzan

Choć chrzan nie jest typową wielkanocną potrawą, a jedynie dodatkiem, to wiele osób nie wyobraża sobie świąt Wielkiejnocy bez tego produktu. Jeszcze do niedawna, zwłaszcza na wsi, ręcznie tarło się korzeń chrzanu, przygotowując intensywne w zapachu i smaku smarowidło. Paulina Krajewska, autorka bloga Justmydelicious, postanowiła odświeżyć tę tradycję.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

Składniki:

300 g chrzanu (korzeń)
3 żółtka ugotowanych na twardo dużych jaj
1-2 łyżek majonezu (sprawdź: przepis na domowy majonez)

sól
pieprz czarny

*Sposób przygotowania: *obrany korzeń chrzanu zetrzyj drobno na tarce, dodaj do niego rozdrobnione żółtka ugotowanych na twardo jaj, majonez oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj całość na jednolitą masę i gotowe.

Sugestie autorki: do chrzanu możesz dodać ulubione przyprawy. Dzięki dodatkowi żółtek kolor chrzanu będzie bardziej słoneczny, smak delikatniejszy, a struktura bardziej kremowa. Jeśli chcesz, aby chrzan miał mniej intensywny posmak, możesz go sparzyć wrzątkiem lub moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Jeśli chrzan ma być przechowywany dłużej, możesz do niego dodać kilka kropel cytryny lub octu winnego, co zapobiegnie jego ciemnieniu. Do chrzanu możesz także wsypać kilka łyżek cukru.

Wersja light: majonez zastąp gęstym jogurtem naturalnym lub śmietaną z obniżoną zawartością tłuszczu.

Więcej przepisów autorki na: www.justmydelicious.com

POLECAMY RÓWNIEŻ:

[

Obraz

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika