Domowe nuggetsy w chrupiącej panierce
Tak przygotowane małe kawałki kurczaka zawsze znikają ekspresowo ze stołu. Możecie je przygotować na szybki obiad lub jako przekąskę podczas domowych imprez. Koniecznie wypróbujcie przepis z bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka (średnie)
- 2 łyżki startego sera żółtego
- 1/2 ząbka czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- sól, pieprz
Panierka:
- 2 jajka + 1 łyżka mleka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki startego sera żółtego
Ponadto:
- olej do smażenia
- Mięso należy zmielić lub posiekać w malakserze tak, aby pozostały jego małe kawałeczki. Dodać ser, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą konsystencję.
- Jajka roztrzepać z dodatkiem mleka, a bułkę tartą połączyć z mąkę ziemniaczaną oraz startym serem.
- Za pomocą zwilżonych dłoni uformować niewielkie, płaskie kotleciki (powinno wyjść około 20 sztuk), które należy obtoczyć w jajku oraz następnie w bułce z mąką i serem.
- Nuggesty kłaść na uprzednio rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze