Dieta najlepsza dla mózgu

Koniec wakacji oznacza nieuchronny powrót do codziennych obowiązków - pracy i nauki. W tym czasie warto sięgnąć po - jak najbardziej legalne i zdrowe - wspomagacze, które poprawią kondycję mózgu, wpłyną też korzystnie na pamięć i koncentrację.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Podkręć pracę mózgu

Obraz
© 123RF.COM

Koniec wakacji oznacza nieuchronny powrót do codziennych obowiązków - pracy i nauki. Dla większości osób to bardzo trudny moment. Tym bardziej, że rozleniwione letnim nieróbstwem "szare komórki" nie od razu zaczynają pracować na najwyższych obrotach. Możemy jednak sięgnąć po - jak najbardziej legalne i zdrowe - wspomagacze, które poprawią kondycję mózgu, wpłyną też korzystnie na pamięć i koncentrację. Wystarczy odpowiednia dieta. W jakie składniki powinna być bogata? Specjalnie dla naszych czytelników, listę produktów, które powinny stanowić podstawę menu uczących się i pracujących intelektualnie, przygotowała specjalistka ds. żywienia człowieka z poradni Dietosfera, Agata Lewandowska.

/ 8Tłuste ryby - np. łosoś, halibut

Obraz
© Shutterstock.com

Regularne jadanie ryb przynosi wiele korzyści zdrowotnych, w tym właśnie dla układu nerwowego. Kwasy omega-3, których dostarczają tłuste ryby są, korzystnie wpływają na pracę i regenerację mózgu.

Jednocześnie białko, którego ryby są doskonałym źródłem, sprzyja regeneracji i wydłuża uczucie sytości po posiłku, więc podczas nauki mniej nas "nosi" w kierunku lodówki.

/ 8Kasze - gryczana, jęczmienna, jaglana, owsiana

Obraz
© Shutterstock.com

Kasze zawierają wiele witamin i cennych pierwiastków. Są m.in. bogate w witaminy z grupy B oraz związki mineralne potrzebne w czasie pracy umysłowej. Jednak prawdziwą siłą kaszy, są węglowodany złożone - czyli takie, które zapewniają stabilny poziom cukru we krwi, nawet przez kilka godzin po jedzeniu. Dzięki temu nie ogarnie nas tak szybko poczucie zmęczenia i senności w trakcie pracy, a także będziemy bardziej syci i rzadziej będziemy sięgać po kaloryczne przekąski dodające szybkiej energii, ale tylko na chwilę.

/ 8Orzechy i migdały

Obraz
© Shutterstock.com

Podobnie jak ryby, orzechy i migdały zawierają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie oddziałują na pracę i regenerację mózgu. Duże znaczenie dla naszej kondycji intelektualnej mają też obecne w nich pierwiastki - np. magnez, którego niedobory często mają osoby ciężko pracujące umysłowo, przemęczone, a także spożywające sporo kawy lub herbaty. Z kolei zawartość białka sprzyja szybszej regeneracji organizmu.

/ 8Owoce suszone

Obraz
© Fotolia

Mimo że zawierają sporo kalorii są doskonałym zamiennikiem słodyczy. Jeśli w czasie pracy czy nauki najdzie nas ochota na coś słodkiego, co zdarz się dość często, lepiej sięgnijmy po suszone owoce. W przeciwieństwie do większości słodyczy są źródłem błonnika, a także witamin i składników mineralnych, które stymulują pracę mózgu.

Oczywiście, jak w przypadku innych kalorycznych przekąsek - lepiej z nimi nie przesadzać, ale mała owocowa przekąska od czasu do czasu nie zaszkodzi.

/ 8Kakao

Obraz
© Fotolia

Prawdziwe, naturalne kakao zawiera magnez i kwasy tłuszczowe, potrzebne układowi nerwowemu do optymalnego działania. Dodatkowo kakao u wielu osób wywołuje efekt odprężenia i rozweselenia, co sprzyja intensywnej pracy i pomaga szybko się zrelaksować i zregenerować po wysiłku. Zawiera mało kofeiny więc nie pobudza tak mocno jak kawa czy herbata, ale sam zapach wielu osobom poprawia nastrój i zwiększa zapał do pracy.

/ 8Fasola

Obraz
© 123RF.COM

Fasola to doskonałe źródło potasu, który jest niezbędny dla pracy układu nerwowego. To niepozorne warzywo zawiera też wiele witamin oraz sycącego błonnika. Dostarcza złożonych węglowodanów, które wspólnie z błonnikiem regulują poziom cukru we krwi i nie dopuszczają do jego nagłych spadków nawet kilka godzin po posiłku. Przez te kilka godzin organizm, a także mózg mogą pracować na wysokich obrotach bez konieczności podjadania. Nie wytrącamy się więc z rytmu pracy. Niewiele osób wie, że fasola zawiera nawet więcej magnezu niż słynna czekolada, a wiadomo, że składnik ten korzystnie wpływa na pracę mózgu.

/ 8Woda

Obraz
© Shutterstock.com

Może to zaskakujące, ale jedną z podstaw diety poprawiającej pamięć i koncentrację jest regularne picie wody. Już lekkie odwodnienie skutkuje pogorszeniem koncentracji, skuteczności w pracy. Trudno jest usiedzieć w miejscu, pojawiają się lekkie bóle głowy lub dezorientacja, zmniejszająca efektywność pracy umysłowej. Na rynku jest wiele różnych wód, spośród których każdy znajdzie odpowiednią dla siebie. Można na przykład wybrać wodę mineralną, która będzie dostarczała potrzebnych nam związków mineralnych np. magnezu.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości