Czym smarować pieczywo?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Oryginalne pasty kanapkowe

Obraz
© 123RF.COM

W sklepach znajdziemy wiele past do smarowania pieczywa np. na bazie twarożku, jajek czy grillowanych warzyw. Jednak pasty przygotowane w domu są o wiele smaczniejsze, zdrowsze, no i tańsze. Można je przyrządzić, wykorzystując produkty, które zostały z obiadu czy kolacji.
Takie „smarowidła” świetnie uzupełniają smak chleba i bułeczek, pasują także do ryżowych wafli czy krakersów. Zobaczcie nasze inspiracje.

/ 6Pasta z zielonego groszku

Obraz
© Shutterstock.com

Kto nie lubi zielonego groszku? Można go jeść solo albo wykorzystać jako składnik sałatki, zupy lub pysznej pasty do pieczywa. Kiedy nie mamy pod ręką świeżego groszku, co akurat o tej porze roku nie jest niczym dziwnym, wykorzystajmy mrożony. Należy go wcześniej ugotować w wodzie z odrobiną soli i cukru, a następnie odcedzić. Do groszku dodajemy oliwę z oliwek, czosnek, natkę pietruszki, sól, pieprz. Całość blendujemy na gładką masę i gotowe! Zioła i przyprawy nadają paście oryginalny smak. Świetnie sprawdza się ona w roli smarowidła do chleba, ale także jako dodatek do makaronu czy grillowanych mięs.

/ 6Krem kanapkowy z pieczonego kurczaka

Obraz
© Fotolia

Na pewno nie raz zastanawialiście się, jak można wykorzystać resztki pieczonego lub gotowanego kurczaka. Podpowiadamy – zróbcie z niego pastę kanapkową. Można do niej dodać ulubione składniki – np. suszone pomidory, kapary, orzechy czy oliwki oraz zioła. Wszystko należy zblendować na gładki krem z odrobiną majonezu i musztardy.

/ 6Hiszpańska tapenada

Obraz
© Shutterstock.com

Pasta z czarnych oliwek, czyli tapenada to klasyka hiszpańskiej kuchni. Z łatwością można ją przygotować w domu. Wystarczy wrzucić do blendera oliwki, dodać oliwę z oliwek, przyprawy i ulubione dodatki np. kapary, suszone pomidory, zioła i zmiksować na gładką masę. Tapenada pasuje do krakersów i chrupkiego pieczywa. Można ją połączyć z kremowym serkiem, a potem rozsmarować na plackach tortilli. Na to garść rukoli i ulubiona wędlina. Placki zwijamy w rulony i kroimy w poprzek. Taka szybka przekąska to świetny pomysł na domówkę lub wieczór filmowy

/ 6Pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem

Obraz
© Shutterstock.com

Znudziła wam się jajecznica? Zróbcie na śniadanie pastę jajeczną. Ugotowane na twardo jajka rozdrabniamy widelcem, dodajemy pokruszony biały ser, jogurt naturalny, pokrojone w drobną kostkę kiszone ogórki i posiekany szczypiorek. Masę doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Gotową pastę rozkładamy na kromkach świeżego chleba, bagietce lub bułce . Do tego roszponka i pomidorki koktajlowe.

/ 6Pasta z wędzonego łososia

Obraz
© 123RF.COM

Aby przygotować tę pastę, potrzebujecie wędzonego łososia, kremowego serka lub dojrzałego awokado, majonezu, musztardy, koperku (może być suszony) i odrobiny soku z cytryny. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki, doprawiamy do smaku solą (tylko ostrożnie, bo łosoś i tak jest już słony) i pieprzem, a następnie mieszamy. Taka pasta świetnie smakuje ze świeżym chlebem, ale jest to tylko przepis podstawowy , potraktujcie go jako inspirację i stwórzcie swoją ulubioną pastę śniadaniową z wędzoną rybą.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia