Czym smarować pieczywo?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Oryginalne pasty kanapkowe

Obraz
© 123RF.COM

W sklepach znajdziemy wiele past do smarowania pieczywa np. na bazie twarożku, jajek czy grillowanych warzyw. Jednak pasty przygotowane w domu są o wiele smaczniejsze, zdrowsze, no i tańsze. Można je przyrządzić, wykorzystując produkty, które zostały z obiadu czy kolacji.
Takie „smarowidła” świetnie uzupełniają smak chleba i bułeczek, pasują także do ryżowych wafli czy krakersów. Zobaczcie nasze inspiracje.

/ 6Pasta z zielonego groszku

Obraz
© Shutterstock.com

Kto nie lubi zielonego groszku? Można go jeść solo albo wykorzystać jako składnik sałatki, zupy lub pysznej pasty do pieczywa. Kiedy nie mamy pod ręką świeżego groszku, co akurat o tej porze roku nie jest niczym dziwnym, wykorzystajmy mrożony. Należy go wcześniej ugotować w wodzie z odrobiną soli i cukru, a następnie odcedzić. Do groszku dodajemy oliwę z oliwek, czosnek, natkę pietruszki, sól, pieprz. Całość blendujemy na gładką masę i gotowe! Zioła i przyprawy nadają paście oryginalny smak. Świetnie sprawdza się ona w roli smarowidła do chleba, ale także jako dodatek do makaronu czy grillowanych mięs.

/ 6Krem kanapkowy z pieczonego kurczaka

Obraz
© Fotolia

Na pewno nie raz zastanawialiście się, jak można wykorzystać resztki pieczonego lub gotowanego kurczaka. Podpowiadamy – zróbcie z niego pastę kanapkową. Można do niej dodać ulubione składniki – np. suszone pomidory, kapary, orzechy czy oliwki oraz zioła. Wszystko należy zblendować na gładki krem z odrobiną majonezu i musztardy.

/ 6Hiszpańska tapenada

Obraz
© Shutterstock.com

Pasta z czarnych oliwek, czyli tapenada to klasyka hiszpańskiej kuchni. Z łatwością można ją przygotować w domu. Wystarczy wrzucić do blendera oliwki, dodać oliwę z oliwek, przyprawy i ulubione dodatki np. kapary, suszone pomidory, zioła i zmiksować na gładką masę. Tapenada pasuje do krakersów i chrupkiego pieczywa. Można ją połączyć z kremowym serkiem, a potem rozsmarować na plackach tortilli. Na to garść rukoli i ulubiona wędlina. Placki zwijamy w rulony i kroimy w poprzek. Taka szybka przekąska to świetny pomysł na domówkę lub wieczór filmowy

/ 6Pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem

Obraz
© Shutterstock.com

Znudziła wam się jajecznica? Zróbcie na śniadanie pastę jajeczną. Ugotowane na twardo jajka rozdrabniamy widelcem, dodajemy pokruszony biały ser, jogurt naturalny, pokrojone w drobną kostkę kiszone ogórki i posiekany szczypiorek. Masę doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Gotową pastę rozkładamy na kromkach świeżego chleba, bagietce lub bułce . Do tego roszponka i pomidorki koktajlowe.

/ 6Pasta z wędzonego łososia

Obraz
© 123RF.COM

Aby przygotować tę pastę, potrzebujecie wędzonego łososia, kremowego serka lub dojrzałego awokado, majonezu, musztardy, koperku (może być suszony) i odrobiny soku z cytryny. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki, doprawiamy do smaku solą (tylko ostrożnie, bo łosoś i tak jest już słony) i pieprzem, a następnie mieszamy. Taka pasta świetnie smakuje ze świeżym chlebem, ale jest to tylko przepis podstawowy , potraktujcie go jako inspirację i stwórzcie swoją ulubioną pastę śniadaniową z wędzoną rybą.

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej