Oryginalne pasty kanapkowe
W sklepach znajdziemy wiele past do smarowania pieczywa np. na bazie twarożku, jajek czy grillowanych warzyw. Jednak pasty przygotowane w domu są o wiele smaczniejsze, zdrowsze, no i tańsze. Można je przyrządzić, wykorzystując produkty, które zostały z obiadu czy kolacji.
Takie „smarowidła” świetnie uzupełniają smak chleba i bułeczek, pasują także do ryżowych wafli czy krakersów. Zobaczcie nasze inspiracje.
Pasta z zielonego groszku
Kto nie lubi zielonego groszku? Można go jeść solo albo wykorzystać jako składnik sałatki, zupy lub pysznej pasty do pieczywa. Kiedy nie mamy pod ręką świeżego groszku, co akurat o tej porze roku nie jest niczym dziwnym, wykorzystajmy mrożony. Należy go wcześniej ugotować w wodzie z odrobiną soli i cukru, a następnie odcedzić. Do groszku dodajemy oliwę z oliwek, czosnek, natkę pietruszki, sól, pieprz. Całość blendujemy na gładką masę i gotowe! Zioła i przyprawy nadają paście oryginalny smak. Świetnie sprawdza się ona w roli smarowidła do chleba, ale także jako dodatek do makaronu czy grillowanych mięs.
Krem kanapkowy z pieczonego kurczaka
Na pewno nie raz zastanawialiście się, jak można wykorzystać resztki pieczonego lub gotowanego kurczaka. Podpowiadamy – zróbcie z niego pastę kanapkową. Można do niej dodać ulubione składniki – np. suszone pomidory, kapary, orzechy czy oliwki oraz zioła. Wszystko należy zblendować na gładki krem z odrobiną majonezu i musztardy.
Hiszpańska tapenada
Pasta z czarnych oliwek, czyli tapenada to klasyka hiszpańskiej kuchni. Z łatwością można ją przygotować w domu. Wystarczy wrzucić do blendera oliwki, dodać oliwę z oliwek, przyprawy i ulubione dodatki np. kapary, suszone pomidory, zioła i zmiksować na gładką masę. Tapenada pasuje do krakersów i chrupkiego pieczywa. Można ją połączyć z kremowym serkiem, a potem rozsmarować na plackach tortilli. Na to garść rukoli i ulubiona wędlina. Placki zwijamy w rulony i kroimy w poprzek. Taka szybka przekąska to świetny pomysł na domówkę lub wieczór filmowy
Pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem
Znudziła wam się jajecznica? Zróbcie na śniadanie pastę jajeczną. Ugotowane na twardo jajka rozdrabniamy widelcem, dodajemy pokruszony biały ser, jogurt naturalny, pokrojone w drobną kostkę kiszone ogórki i posiekany szczypiorek. Masę doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Gotową pastę rozkładamy na kromkach świeżego chleba, bagietce lub bułce . Do tego roszponka i pomidorki koktajlowe.
Pasta z wędzonego łososia
Aby przygotować tę pastę, potrzebujecie wędzonego łososia, kremowego serka lub dojrzałego awokado, majonezu, musztardy, koperku (może być suszony) i odrobiny soku z cytryny. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki, doprawiamy do smaku solą (tylko ostrożnie, bo łosoś i tak jest już słony) i pieprzem, a następnie mieszamy. Taka pasta świetnie smakuje ze świeżym chlebem, ale jest to tylko przepis podstawowy , potraktujcie go jako inspirację i stwórzcie swoją ulubioną pastę śniadaniową z wędzoną rybą.