Cytrynowe pączki serowe

Najlepszy przepis na tłusty czwartek. Pyszne serowe pączki z cytrynową nutą. Pączusie są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. ich przygotowanie nie zajmie ci więcej niż pół godziny. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

Cytrynowe pączki seroweCytrynowe pączki serowe
Redakcja WP Kuchnia

Na pączki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g twarogu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 0,5 cytryny
  • 2 łyżeczki likieru cytrynowego

Ponadto:

  • 0,5 l oleju rzepakowego do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przepis

Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać mikserem bądź łyżką. Ciasto ma być bardzo gęste. Nabieraj małe porcje ciasta i posypanymi mąka rękami robić małe kuleczki-pączusie. Pączki należy smażyć na rozgrzanym oleju, na małym ogniu (nie powinny się smażyć zbyt szybko, żeby dosmażyły się w środku).
Usmażone pączki odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany