Ciasto z rabarbarem. Sezonowy klasyk, który osłodzi popołudnie

Proste i szybkie do upieczenia kruche ciasto z rabarbarem. Będzie doskonałe na wiosenne popołudnie. Jest tak smaczne, że zniknie z prędkością światła. Jak je przygotować? Oto przepis.

Ciasto z rabarbarem. Sezonowy klasyk, który osłodzi popołudnieCiasto z rabarbarem. Sezonowy klasyk, który osłodzi popołudnie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 0,75 kg rabarbaru,
  • 1 kostka masła,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 torebka budyniu waniliowego,
  • 4 jaja,
  • 2 łyżki proszku do pieczenia.

Przepis

  • Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po jednym jajku.
  • Gdy masa będzie gładka, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyń z torebki.
  • Wszystkie składniki połączyć. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną blachę.
  • Rabarbar umyć, obrać z czerwonawej skórki i pokroić w kostkę.
  • Kawałki rabarbaru ułożyć na ciasto, lekko przyciskając. Piec około 45 minut w temperaturze 160 stopni C.

Wybrane dla Ciebie

Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze