Ciasto toffi z biszkoptami
Pyszne ciacho z toffi, dużą ilością bitej śmietany i galaretką. Będzie idealne na letni deser.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Biszkopt:
Poncz:
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 szklanka gorącej wody
Masa toffi:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- ok. 20 dag okrągłych biszkoptów
Masa śmietankowa:
- 0,5 litra śmietany 30 proc.
- 2 opakowania "śmietan-fix"
- cukier waniliowy
- 1-2 łyżki cukru pudru
* Ponadto:*
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Przepis
- Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
- Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm.
- Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C.
- Ostudzić i nasączyć 1/3 ponczu, a pozostałym nasączać biszkopty.
- Mleko słodzone gotować 3 godziny w puszce na karmel. Lekko ostudzić, wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Następnie ułożyć biszkopty nasączone ponczem, a na nie ubitą śmietanę z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i wymieszaną zw "śmietan-fixem".
- Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką, rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody.
- Schłodzić w lodówce.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl