Ciasto orzechowe nasączone rumem
Prosty przepis na wilgotne i aromatyczne ciacho. Jest tak pyszne, że nie zostanie nawet okruszek. Najlepiej smakuje z kubkiem gorącej czekolady. Idealny pomysł na chłodny jesienny wieczór.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- mąka - 20 dag
- orzechy laskowe - 25 dag
- margaryna - 25 dag
- cukier - 17 dag
- cukier waniliowy
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- rum - 5 łyżek
- sól
- tabliczka czekolady deserowej
Przepis
- 15 dag orzechówzmielić z zarumienić, przestę posiekać. Rozetrzeć margarynę na puszystą masę.
- Ucierając, dodać cukier, cukier waniliowy, szczypte soli, jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia.
- Dodać po łyżce do masy, zmiksować. Dodać orzechy i posiekaną czekoladę.
- Ciasto piec godzine w temp 200 st. C. Jeszcze gorące nasączyć rumem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl