Ciasto krówka. Deser dla małych i dużych łasuchów

Krówka to miodowe ciasto przełożone kremem budyniowym i kajmakiem, posypane na wierzchu orzechami. Choć ten deser ma z tysiąc kalorii, nie warto go sobie odmawiać. Krówka z pewnością zadowoli wszystkich fanów domowych łakoci. Jak upiec ciasto krówka? Oto przepis.

Ciasto krówka. Deser dla małych i dużych łasuchówCiasto krówka. Deser dla małych i dużych łasuchów
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 3 łyżki miodu
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 całe jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody lub proszek do pieczenia

Krem budyniowy:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • cukier do smaku
  • 200 g masła
  • 0,5 l mleka

Na wierzch:

  • 200-250 g orzechów (włoskie, laskowe, arachidowe)
  • 400 g kruchych krówek
  • 100 g masła (1/2 kostki)
  • 1-2 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
  • duże opakowanie herbatników
  • wódka lub rum
  • herbata ekspresowa
  • dżem truskawkowy lub porzeczkowy

Przepis

  • Ze składników na ciasto wyrobić masę, wylać na blachę wyłożoną papierem i piec w temp. 150-160 st. C przez 20-30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  • Budyń rozpuścić w szklance mleka, a pozostałą jego część zagotować z cukrem.
  • Gdy mleko zacznie się podnosić, dolać budyń i mieszać, aż zgęstnieje. Dodać masło i całość zmiksować.
  • Krem budyniowy wyłożyć na ciasto, posmarowane wcześniej dżemem.
  • na budyniu ułożyć herbatniki, namoczone w esencji herbacianej z dodatkiem alkoholu.
  • Krówki rozpuścić z masłem i mlekiem na niewielkim ogniu, mieszać dokładnie mikserem.
  • Masę wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać grubo pokrojonymi ulubionymi orzechami lub migdałami.

Wybrane dla Ciebie

Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie