Ciasto krówka. Deser dla małych i dużych łasuchów
Krówka to miodowe ciasto przełożone kremem budyniowym i kajmakiem, posypane na wierzchu orzechami. Choć ten deser ma z tysiąc kalorii, nie warto go sobie odmawiać. Krówka z pewnością zadowoli wszystkich fanów domowych łakoci. Jak upiec ciasto krówka? Oto przepis.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto:
Krem budyniowy:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
- cukier do smaku
- 200 g masła
- 0,5 l mleka
Na wierzch:
- 200-250 g orzechów (włoskie, laskowe, arachidowe)
- 400 g kruchych krówek
- 100 g masła (1/2 kostki)
- 1-2 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
- duże opakowanie herbatników
- wódka lub rum
- herbata ekspresowa
- dżem truskawkowy lub porzeczkowy
Przepis
- Ze składników na ciasto wyrobić masę, wylać na blachę wyłożoną papierem i piec w temp. 150-160 st. C przez 20-30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.
- Budyń rozpuścić w szklance mleka, a pozostałą jego część zagotować z cukrem.
- Gdy mleko zacznie się podnosić, dolać budyń i mieszać, aż zgęstnieje. Dodać masło i całość zmiksować.
- Krem budyniowy wyłożyć na ciasto, posmarowane wcześniej dżemem.
- na budyniu ułożyć herbatniki, namoczone w esencji herbacianej z dodatkiem alkoholu.
- Krówki rozpuścić z masłem i mlekiem na niewielkim ogniu, mieszać dokładnie mikserem.
- Masę wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać grubo pokrojonymi ulubionymi orzechami lub migdałami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl