Ciasto jogurtowo-śliwkowe. Obowiązkowe tej jesieni
By przygotować to wyśmienite ciacho, potrzebujesz jedynie kilku składników. Do tego śliwki, które właśnie teraz są najsmaczniejsze.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Do garnka wlać 3/4 szklanki wody, dodać 15 dag cukru. Gotować 10 min. od zagotowania.
- Wlać sok z cytryny, wymieszać. Pozostały cukier zmiksować z jogurtem.
- Dodać jajka, mąkę z proszkiem oraz wcześniej umyte i pokrojone śliwki, wymieszać.
- Wlać na natłuszczoną blachę. Piec 25 min. w temp 200 st. C. Ciepłe ciasto polać syropem, posypać płatkami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl