Ciasteczka świąteczne
Szybkie ciasteczka w polewie czekoladowej to doskonały sposób na osłodzenie zimowego popołudnia. ja je przygotowuję nawet na święta. Wypełniają zapachem korzennych przypraw cały dom.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch,pod koniec ucierania dodajemy jajko.Wsypujemy mąkę,przyprawy,miód. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy za pomocą blendera lub miksera i wyrabiamy ciasto. Owijamy folią, odstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką i za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 10-15 minut. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i moczymy w niej ciasteczka.
Przepis
Ciasteczka można udekorować orzechami, płatkami migdałowymi.