Ciasteczka świąteczne
Szybkie ciasteczka w polewie czekoladowej to doskonały sposób na osłodzenie zimowego popołudnia. ja je przygotowuję nawet na święta. Wypełniają zapachem korzennych przypraw cały dom.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch,pod koniec ucierania dodajemy jajko.Wsypujemy mąkę,przyprawy,miód. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy za pomocą blendera lub miksera i wyrabiamy ciasto. Owijamy folią, odstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką i za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 10-15 minut. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i moczymy w niej ciasteczka.
Ciasteczka można udekorować orzechami, płatkami migdałowymi.
Przepis dodał użytkownik eluchap56
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze