Chlebek turecki
Ten słodki wypiek może być konkurencją dla klasycznej chałki. W niektórych rejonach polski zwany jest także "żulikiem" ze względu na konsystencję i smak. Przepis na ten chlebek poleca Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki Alergika".
Składniki:
500 g mąki (w przepisie typ 650)
240 ml mleka
150 g rodzynków
80 ml melasy (użyta karobowa), a najlepiej słodu jęczmiennego
50 g masła
2 łyżki klasycznej kawy zbożowej
2-4 łyżki muscovado (w zależności od pożądanej słodkości)
paczkę suchych drożdży
płaską łyżeczkę soli
do posmarowania: jajko roztrzepane z łyżką mleka
Wymieszać suche składniki (bez rodzynków), a mokre podgrzewać w garnuszku, aż masło się rozpuści, a mleko z syropem połączą. Lekko ciepły płyn wlać do mieszanki suchych składników i wyrabiać mikserem przez kilka minut - ciasto powinno być zwarte (choć nie twarde) i elastyczne, jeśli będzie za twarde, trzeba dodać odrobinę mleka, a gdyby było za miękkie - mąki. Na koniec wsypać rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na cztery części i uformować z nich "chlebki". Chlebki ułożyć na natłuszczonej blasze i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte posmarować delikatnie jajkiem z mlekiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg) i piec ok. 25 minut.