WAŻNE
TERAZ

"Analizujemy wyniki". Sztab Trzaskowskiego zapowiada protest wyborczy

Chlebek turecki

Ten słodki wypiek może być konkurencją dla klasycznej chałki. W niektórych rejonach polski zwany jest także "żulikiem" ze względu na konsystencję i smak. Przepis na ten chlebek poleca Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki Alergika".

Chlebek turecki
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl
2

Składniki:

500 g mąki (w przepisie typ 650)
240 ml mleka
150 g rodzynków
80 ml melasy (użyta karobowa), a najlepiej słodu jęczmiennego
50 g masła
2 łyżki klasycznej kawy zbożowej
2-4 łyżki muscovado (w zależności od pożądanej słodkości)
paczkę suchych drożdży
płaską łyżeczkę soli
do posmarowania: jajko roztrzepane z łyżką mleka

Wymieszać suche składniki (bez rodzynków), a mokre podgrzewać w garnuszku, aż masło się rozpuści, a mleko z syropem połączą. Lekko ciepły płyn wlać do mieszanki suchych składników i wyrabiać mikserem przez kilka minut - ciasto powinno być zwarte (choć nie twarde) i elastyczne, jeśli będzie za twarde, trzeba dodać odrobinę mleka, a gdyby było za miękkie - mąki. Na koniec wsypać rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na cztery części i uformować z nich "chlebki". Chlebki ułożyć na natłuszczonej blasze i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte posmarować delikatnie jajkiem z mlekiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg) i piec ok. 25 minut.

Źródło artykułu:
2

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm