Cenny szafran

Jego pochodzenie nie jest dokładnie wyjaśnione, ale wszystko wskazuje na to, iż wywodzi się z Orientu. Jest to najdroższa przyprawa świata ponieważ otrzymuje się ją z wysuszonych znamion słupka kwiatowego krokusa.

Cenny szafran
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Jego pochodzenie nie jest dokładnie wyjaśnione, ale wszystko wskazuje na to, iż wywodzi się z Orientu. Jest to najdroższa przyprawa świata ponieważ otrzymuje się ją z wysuszonych znamion słupka kwiatowego krokusa.

Szafran jest przyprawą o delikatnym aromacie. Znamion słupka używa się do aromatyzowania i barwienia ryżu, potraw mięsnych i rybnych, zup, chlebów, ciast i ciasteczek. Służy też do produkcji alkoholi, szczególnie likierów ziołowych, którym nadaje specyficznego zapachu.

Co kraj to obyczaj

Wiele krajów ma swój preferowany sposób wykorzystania szafranu. W Indiach jest niezbędnym składnikiem licznych potraw z ryżu i słodyczy. Używa się go również w medycynie oraz podczas obrzędów religijnych, a w Arabii Saudyjskiej kawa zawiera między innymi szafran. Natomiast na północy Włoch i południu Szwajcarii, szafran jest niezbędny w przygotowaniu sławnego risotto. Tymczasem w Szwecji tradycją jest pieczenie chleba z szafranem w dniu Świętej Łucji, a w Hiszpanii dodawany jest do słynnej paelli, fabado i pote galicyjskiego.

Dla wszystkich ludów znających i używających szafranu przyprawa ta zawsze była synonimem luksusu. Gdziekolwiek, kiedykolwiek i w jakiejkolwiek dziedzinie go używano (w kuchni, kosmetyce lub jako barwnik), zawsze robiono to z uwzględnieniem nierozerwalnego związku pomiędzy szafranem, a pojęciem najwyższej jakości.

Obecnie, za najlepszy szafran uchodzi ten pochodzący z hiszpańskiej wyżyny La Mancha. Wydziela zapach grzybów, lukrecji, drzewa sandałowego, dymu i pieprzu. Szafran z La Manchy, słynący zarówno z barwy, jak i z aromatu oraz smaku, ma najwyższe notowania wśród znawców, którzy płacą ogromne pieniądze za kilogram przyprawy.
Szafran nadaje potrawie jednocześnie barwę, aromat i smak. To jedyna taka przyprawa na świecie. Zaledwie kilka nitek szafranu dodanych do dań nada im intensywnie żółty kolor i specyficzny, delikatny, lekko gorzkawy posmak. Uważajmy jednak. W nadmiarze szafran nie tylko zepsuje potrawę, ale może zagrażać zdrowiu!

Szafranowa słodycz

Jak wykorzystać to "złoto" w naszej kuchni? Proponujemy przygotowanie wyśmienitych gruszek. Zagotuj w garnku wodę, wsyp 400 g cukru i dodaj starte skórki z jednej pomarańczy i jednej cytryny. Gruszki obierz i włóż do wody, tak aby były zanurzone. Dadaj jeszcze 6 łyżek miodu i 2

szczypty szafranu. Gotuj na małym ogniu przez ok. 20 min. Gdy gruszki staną się miękkie przekładamy je wraz z syropem do słoika, w którym powinny zostać przez kilka godzin. Podawać możesz jako osobny deser lub dodatek, np. do naleśników.

Inną propozycją może być przygotowanie risotto. Ta prosta, ale przepyszna potrawa spodoba się każdemu. Potrzebujesz ok. 40 g masła, które trzeba roztopić na patelni. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij delikatnie na niewielkim ogniu. Teraz kolej na ryż -- szklanka małych

ziarenek musi się natłuścić podczas mieszania na patelni. W odrobinie bulionu rozetrzyj 2 szczypty szafranu i razem ze szklanką bulionu dodaj do smażonego ryżu. Gotować należy powoli, często mieszając. Jeżeli woda wyparuje, dodaj jeszcze bulionu. Po 20 minutach ryż powinien być gotowy. Wtedy dodaj 1/4 szklanki parmezanu i odstaw na chwilę. Potrawa gotowa do podania!

qk

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia