Bułki polne wieloziarniste

Przepis na chrupiące śniadaniowe bułeczki w wersji wegańskiej według autorskiego przepisu Eryka Wałkowicza - autora bloga. erVegan jest ambasadorem akcji "Rośliny są oMEGA".
Bułeczki są pełne ziaren i idealnie pasują do kremowych, wytrawnych past, ale także kremu czekoladowego czy dżemu.

Bułki polne z ziarnamiBułki polne z ziarnami
Redakcja WP Kuchnia

Składniki na około 10 średnich bułek:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki owsianej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie drożdży instant (7–8 g)
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 400 ml lekko ciepłego napoju sojowego
  • odrobina napoju sojowego i szczypta cukru do smarowania bułek
  • płatki owsiane i siemię lniane do posypania bułek

Przepis

  • W małej misce zrób zaczyn z drożdży, cukru i 2 łyżek napoju sojowego. Odstaw go na kilkanaście minut, aż drożdże zaczną pracować.
  • Mąkę pszenną i mąkę owsianą przesiej z solą do dużej misy (najlepiej blendera planetarnego).
  • Ziarna i pestki podpraż na suchej patelni, posiekaj i dodaj do dużej misy.
  • Do dobrze wymieszanych składników suchych dodaj składniki mokre – napój sojowy i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiaj kilka minut, pozwalając mu na rozpulchnienie się i pochłonięcie płynów. Powinno być miękkie i sprężyste, jeśli będzie zbyt ciężkie, dodaj odrobinę więcej płynu, aby bułki odpowiednio urosły.
  • Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uderz w nie delikatnie pięścią, aby je odgazować. Wyrób je chwilę na płaskim i czystym blacie, w razie konieczności podsypując mąką.
  • Podziel ciasto na 10 równych części, uformuj z nich gładkie kule i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przykryj je ponownie wilgotną ściereczką i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte bułeczki posmaruj odrobiną napoju sojowego ze szczyptą cukru i posyp płatkami owsianymi i siemieniem lnianym.
  • Bułeczki piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez około 20 minut, aż będą chrupiące i lekko rumiane. Odstaw do ostygnięcia i przygotuj pyszne kanapki z propozycji naszych przepisów. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska