Buchty z sosem truskawkowym. Pycha!
Gotowane na parze kluski z ciasta drożdżowego, nazywane w zależności od regionu parowańcami, pampuchami czy buchtami, są popularne niemal w całej Polsce. Doskonale smakują zarówno z mięsnymi sosami, jak i owocami. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Paulina Michalak
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Buchty:
- 120 g mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 280 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 jajko
Sos truskawkowy:
- 300 g truskawek
- 30 g cukru
- 80 g jogurtu naturalnego
Przepis
- Z wyżej wymienionych składników zagnieść ciasto i podzielić na osiem części i z każdej uformować okrągłą bułeczkę, odkładać na oprószony mąką blat i przykryć ściereczką zostawić na około 25 min do wyrośnięcia.
- W naczyniu do gotowania na parze ułożyć wyrośnięte bułeczki i gotować 20 min.
- Truskawki i cukier umieścić w kielichu blendera i zmiksować.
- Następnie przelać do garnka i gotować około 15 min, aby odparować nadmiar płynu i uzyskać konsystencję sosu.
- Na końcu dodać jogurt naturalny i wymieszać.
- Bułki podawać na ciepło z sosem truskawkowym
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl