Buchty z sosem truskawkowym. Pycha!

Gotowane na parze kluski z ciasta drożdżowego, nazywane w zależności od regionu parowańcami, pampuchami czy buchtami, są popularne niemal w całej Polsce. Doskonale smakują zarówno z mięsnymi sosami, jak i owocami. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

Buchty z sosem truskawkowymBuchty z sosem truskawkowym
Paulina Michalak

Buchty:

  • 120 g mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 280 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Sos truskawkowy:

  • 300 g truskawek
  • 30 g cukru
  • 80 g jogurtu naturalnego

Przepis

  • Z wyżej wymienionych składników zagnieść ciasto i podzielić na osiem części i z każdej uformować okrągłą bułeczkę, odkładać na oprószony mąką blat i przykryć ściereczką zostawić na około 25 min do wyrośnięcia.
  • W naczyniu do gotowania na parze ułożyć wyrośnięte bułeczki i gotować 20 min.
  • Truskawki i cukier umieścić w kielichu blendera i zmiksować.
  • Następnie przelać do garnka i gotować około 15 min, aby odparować nadmiar płynu i uzyskać konsystencję sosu.
  • Na końcu dodać jogurt naturalny i wymieszać.
  • Bułki podawać na ciepło z sosem truskawkowym
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę