Trwa ładowanie...
d3450at
23-05-2022 12:52

Buchty z sosem truskawkowym. Pycha!

Przepis

Gotowane na parze kluski z ciasta drożdżowego, nazywane w zależności od regionu parowańcami, pampuchami czy buchtami, są popularne niemal w całej Polsce. Doskonale smakują zarówno z mięsnymi sosami, jak i owocami. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

d3450at
2.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki

Buchty:

  • 120 g mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 280 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Sos truskawkowy:

  • 300 g truskawek
  • 30 g cukru
  • 80 g jogurtu naturalnego
Przepis
  • Z wyżej wymienionych składników zagnieść ciasto i podzielić na osiem części i z każdej uformować okrągłą bułeczkę, odkładać na oprószony mąką blat i przykryć ściereczką zostawić na około 25 min do wyrośnięcia.
  • W naczyniu do gotowania na parze ułożyć wyrośnięte bułeczki i gotować 20 min.
  • Truskawki i cukier umieścić w kielichu blendera i zmiksować.
  • Następnie przelać do garnka i gotować około 15 min, aby odparować nadmiar płynu i uzyskać konsystencję sosu.
  • Na końcu dodać jogurt naturalny i wymieszać.
  • Bułki podawać na ciepło z sosem truskawkowym

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Buchty z sosem truskawkowym. Pycha!
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3450at
d3450at
d3450at
d3450at
Więcej tematów
d3450at