Bigos z młodej kapusty

Młoda biała kapusta jest o wiele delikatniejsza, bardziej soczysta i słodsza od tej dojrzałej. Dostarcza niewiele kalorii, za to kryje w sobie bogactwo cennych witamin, związków mineralnych czy błonnika. Możemy z niej przygotować wiele szybkich i smacznych dań. Wypróbujcie przepis z bloga "Królestwo Garów" na bigos z młodej kapusty.

Bigos z młodej kapustyBigos z młodej kapusty
Joanna Krzewińska

Składniki

  • młoda kapusta ok. 1,5 kg,
  • sól,
  • 200 g cebuli,
  • 150 g boczku wędzonego parzonego,
  • 200–250 g kiełbasy (np. wiejskiej),
  • puszka pomidorów krojonych,
  • 1 listek laurowy,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 8–10 ziaren pieprzu czarnego,
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),
  • 1/2 pęczka koperku,
  • sok z cytryny,
  • cukier.

Przepis

  • Kapustę poszatkować, przełożyć do miski i posolić, tak z pełną łyżkę soli na główkę kapusty. Porządnie wymieszać i odstawić, aby puściła sok. Poprzez nasolenie kapusty i odciśnięcie soku pozbywamy się z niej goryczki.
  • Boczek pokroić w słupki. Cebulę pokroić w półplasterki. Kiełbasę pokroić w plasterki.
  • Boczek wrzucić do garnka z grubym dnem i na niewielkim ogniu podsmażyć. Dodać kiełbasę. Podsmażyć.
  • Jeżeli boczek i kiełbasa są za mało tłuste, należy dodać łyżkę tłuszczu, najlepiej smalcu, ale może być również olej.
  • Następnie dodać cebulę i razem dusić, aż cebula zmięknie.
  • Dodać odciśniętą kapustę, wlać 300 ml wody, dodać listek laurowy, pieprz i ziele angielski i dusić około 30 minut. Dodać pomidory i kumin. Dusić razem z 10 minut.
  • Kapustę podczas gotowania należy często mieszać. Kapusty nie przykrywamy podczas gotowania.
  • Gotować, aż kapusta osiągnie wymaganą przez nas twardość – jedni wolą miękką inni lekko twardą. Kapusta nie lubi dusić się na sucho. W razie potrzeby dolewać gorącą wodę.
  • Następnie należy dodać sok z cytryny, cukier i sól do smaku. Zagotować. Dodać posiekany koperek. Wymieszać. Można dodać zasmażkę z mąki i masła.
  • Na patelni podsmażyć 1,5 łyżki mąki, gdy zacznie się rumienić dodać 2 łyżki masła i wymieszać. Wlać trochę wywaru z kapusty, wymieszać i przełożyć do garnka z kapustą. Zagotować.
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się