Bigos z młodej kapusty
Młoda biała kapusta jest o wiele delikatniejsza, bardziej soczysta i słodsza od tej dojrzałej. Dostarcza niewiele kalorii, za to kryje w sobie bogactwo cennych witamin, związków mineralnych czy błonnika. Możemy z niej przygotować wiele szybkich i smacznych dań. Wypróbujcie przepis z bloga "Królestwo Garów" na bigos z młodej kapusty.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- młoda kapusta ok. 1,5 kg,
- sól,
- 200 g cebuli,
- 150 g boczku wędzonego parzonego,
- 200–250 g kiełbasy (np. wiejskiej),
- puszka pomidorów krojonych,
- 1 listek laurowy,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 8–10 ziaren pieprzu czarnego,
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),
- 1/2 pęczka koperku,
- sok z cytryny,
- cukier.
- Kapustę poszatkować, przełożyć do miski i posolić, tak z pełną łyżkę soli na główkę kapusty. Porządnie wymieszać i odstawić, aby puściła sok. Poprzez nasolenie kapusty i odciśnięcie soku pozbywamy się z niej goryczki.
- Boczek pokroić w słupki. Cebulę pokroić w półplasterki. Kiełbasę pokroić w plasterki.
- Boczek wrzucić do garnka z grubym dnem i na niewielkim ogniu podsmażyć. Dodać kiełbasę. Podsmażyć.
- Jeżeli boczek i kiełbasa są za mało tłuste, należy dodać łyżkę tłuszczu, najlepiej smalcu, ale może być również olej.
- Następnie dodać cebulę i razem dusić, aż cebula zmięknie.
- Dodać odciśniętą kapustę, wlać 300 ml wody, dodać listek laurowy, pieprz i ziele angielski i dusić około 30 minut. Dodać pomidory i kumin. Dusić razem z 10 minut.
- Kapustę podczas gotowania należy często mieszać. Kapusty nie przykrywamy podczas gotowania.
- Gotować, aż kapusta osiągnie wymaganą przez nas twardość – jedni wolą miękką inni lekko twardą. Kapusta nie lubi dusić się na sucho. W razie potrzeby dolewać gorącą wodę.
- Następnie należy dodać sok z cytryny, cukier i sól do smaku. Zagotować. Dodać posiekany koperek. Wymieszać. Można dodać zasmażkę z mąki i masła.
- Na patelni podsmażyć 1,5 łyżki mąki, gdy zacznie się rumienić dodać 2 łyżki masła i wymieszać. Wlać trochę wywaru z kapusty, wymieszać i przełożyć do garnka z kapustą. Zagotować.
Polecamy też: Sałatka z groszku z porem
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze