Bigos wegetariański. Smakowita wersja polskiego klasyku
Bigos kojarzy nam się raczej z ciężkim mięsnym daniem. Jednak równie dobrze możemy przygotować wersję warzywną. Będzie równie smacznie. Łapcie przepis na wegetariański bigos z pieczarkami i papryką. Zapewniamy, że będzie pysznie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- pół główki białej kapusty
- po dużej marchewce, pietruszce
- i porze
- mały seler
- 10 dag pieczarek
- 4 strąki papryki konserwowej
- przecier pomidorowy
- ząbek tu wstaw treść
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
Przepis
- Kapustę pokroić, zagotować, osączyć z wody. Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, por pokroić w krążki, a pieczarki w plasterki.
- Kapustę, włoszczyznę i pieczarki przełożyć do rondla z olejem
- i udusić.
- Pod koniec duszenia dodać pokrojoną w paski paprykę oraz przecier pomidorowy i posiekany lub przepuszczony przez praskę czosnek. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl