Barszczyk żmudzki
W książce "Zupy" Małgorzaty Caprari znajdziemy przepisy na tradycyjne zupy mięsne, krupniki, zupy rybne, żurki i kwasówki, barszcze, grzybowe, chłodniki, zupy owocowe, jak również zupki pospieszne, zupki biedule i chlebianki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- Poprzedniego dnia grzyby umyć i zalać 8 szklankami zimnej wody, zostawić na noc.
- Następnego dnia ugotować do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem majeranku. Buraki wyszorować i albo upiec w piekarniku, albo ugotować w mundurkach. Obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do wywaru, zakwaszając sokiem z cytryny.
- Śledzie pokroić w kostkę, wrzucić do gorącego wywaru grzybowego i gotować jeszcze 5 minut. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać do zupy razem z fasolą z zalewą i jeszcze raz zagotować.
- Skontrolować smak, ewentualnie doprawić. Do zupy można dodać ugotowane oddzielnie ziemniaki.
Przepis pochodzi z książki "Zupy" Małgorzaty Caprari
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze